Loading...

Открит е българо-индийски завод за опаковане на течен битум до Мумбай

Открит е българо-индийски завод за опаковане на течен битум до Мумбай

В Индия бе открит завод за опаковане на течен битум на българо-индийския джойнт венчър “Прайм стар петролиум енд инфрастракчър”. Той се намира край град Биванди, намиращ се на 25 км от Мумбай. Заводът ще работи като подизпълнител на индийския държавен петролен гигант “Хиндустан Петролиум Корпорейшън Лимитед”, за което е спечелил търг за реализацията на проекта на база “проектиране, строителство и експлоатация.

Това е първата мащабна българска инвестиция в Индия и е на стойност 2,2 млн. евро. Българо-индийският завод е разположен на площ от 28 декара и има дневен капацитет за опаковане на битумни варели 450 тона на смяна. Българската страна е предоставила инвестиционна, инженерингова и технологична помощ при реализацията на модерния проект, който е реализиран за рекордния за Индия срок от 9 месеца. Пълното въвеждане на завода в експлоатация е ръководено от командирован екип български инженери. През заводът ще преминат и ще бъдат пакетирани над 1 милион тона пътен битум през следващите 8 години, какъвто е обхвата на договора с индийския гигант с опция за допълнително продължаване на партньорството.

На официалната церемония присъстваха членове на борда на директорите на завода, български инженери, индийският работен състав и ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси в Индия Стефан Йонков. След церемонията се проведе среща на ръководителят на СТИВ с членове на борда на директорите на “Хиндустан Петролиум Корпорейшън” в централата в Мумбай и бяха обсъдени бъдещите перспективи за разширяване на сътрудничеството.

Проектът напълно отговаря на новата кампания на индийското правителство “Направи в Индия”, насочено към привличане на преки чуждестранни инвестиции и реализация на печалби за чуждестранните компании посредством реализация на техни инвестиционни проекти на място в Индия.

Споделете