Loading...

Постигнати са договорености с ръководството на „Лукойл“, които ще доведат до по-големи приходи в бюджета и ще осигурят компенсации за хората и бизнеса

Постигнати са договорености с ръководството на „Лукойл“, които ще доведат до по-големи приходи в бюджета и ще осигурят компенсации за хората и бизнеса

Правителството проведе поредица от срещи и преговори с ръководството на „Лукойл“. В резултат беше постигната договореност, от 1 януари 2023 г. компанията доброволно да прехвърли своя център на икономическа дейност в България, т.е. вече няма да работи на процесинг (ишлеме). По този начин цялата печалба от дейността на рафинерията ще остава в страната ни, а не в Нидерландия или Швейцария, както беше досега. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет. Участие в него взеха вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Постигнатата договореност, заедно с изпълнението на предвиденото в европейската регулация допълнително облагане на свръхпечалбата с 33 % данък, ще доведе до многократно по-големи приходи в бюджета на България. “Като пример: за 2021 г. „Лукойл Нефтохим Бургас“ е платил 3,5 милиона лева данък печалба, за 2022 г. очакваме около 100 милиона лева, а за 2023 г. – в пъти повече: между 600 и 700 милиона лева”, добави Алексиев. Вицепремиерът Алексиев отбеляза, че със средствата, които държавата ще получи по описания механизъм, се подготвя и ще бъде предложена Програма за компенсиране на уязвимите групи от обществото. „Средствата за компенсации ще бъдат осигурени вътрешно от системата, а не от данъците на всички нас, както бе досега с компенсацията от 25 стотинки при горивата“, подчерта заместник министър-председателят.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов допълни, че споразумението, което се постигна днес, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече приходи, както и за облагане на свръхпечалбите. „След като правителството отбеляза успехи с газа и електрическата енергията, сега може да смятаме, че се постигат сериозни резултати и по отношение на цените на горивата“, каза икономическият министър.

По време на пресконференцията бе посочено, че за да бъдат реализирани тези договорености, е необходимо да се осигури нормалното функциониране на рафинерията – внос на нефт и експорт на произведените нефтопродукти.

„Генерираните допълнителни приходи ще бъдат използвани за компенсации на цените на горивата за хората и за бизнеса, за което ще бъдат приети необходимите действия от правителството“, акцентира още заместник министър-председателят.

Споделете