Loading...

Предлагаме чай, вода и сок от рози на китайския пазар

Предлагаме чай, вода и сок от рози на китайския пазар

Уникални български продукти от роза, червени вина, кисело мляко и други традиционни продукти представя България на постоянен наш павилион в центъра за вносни стоки в китайския град Нинбо. Българският павилион беше открит днес от заместник-министъра на икономиката Любен Петров, който е начело на българска правителствена и бизнес делегация в рамките на Форума за развитие и сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Постоянното изложение на стоки от Централна и Източна Европа в центъра за вносни стоки в Нинбо представлява шоурум, в който потенциални партньори могат да видят и дегустират стоките, които след това се поръчват по електронен път. Целта е да се развиват търговските и културни връзки между страните от ЦИЕ и Китай. В павилиона се представят стоки на 30 български фирми.

“За мен е удоволствие да присъствам на откриването, надявам се, че това ще постави добро, истинско и успешно начало на партньорството ни занапред”, заяви зам.-министър Петров. Директорът на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев напомни на откриването, че за първи път по време на тазгодишното изложение се провежда и инвестиционен форум по линия на сътрудничеството 16+1. “Надявам се България да се възползва максимално от мястото си на мост между Европа и Азия и установените добри контакти да насърчат инвестиционния поток от двете страни“, заяви той.

По-рано днес зам.-министър Петров даде старт и на българския щанд на търговско изложение на страните от Централна и Източна Европа, на който 17 малки и средни български фирми представят продукти за китайския пазар. На щанда се предлагат чай, вода и сок от българска роза, вино от уникалния български сорт Рубин, етерични масла и здравословни билкови екстракти, сокове, олио, тютюн, брашна и хлебни изделия и други селскостопански стоки. Също така България презентира туристическите си продукти. “Надявам се да постигнем конкретни договорености и да заемем достойно място на необятния китайски пазар”, заяви зам.-министър Петров на откриването на щанда. Той пожела на производителите българският чай от роза да стане по-популярен в Китай от зеления чай”. Българският щанд бе посетен и от зам.-министъра на икономиката на Китай г-н Уан Бин Нан.

Директорът на БАИ Стамен Янев представи възможностите за инвестиции в България и на форум за инвестиционно сътрудничество със страните от ЦИЕ, в който участваха 14 български фирми.

Фирмите, които взеха участие на търговското изложение на страните от Централна и Източна Европа и представиха своите продукти на българския щанд включват “Кондов Екопродукция” ЕООД (производител на млечни продукти); „Лактобацилус булгарикус” ЕООД (производител на минерална вода с екстракт от розово масло, вино и козметика); „Агромил България” АД (производител на брашно и ориз); производителят на майонеза, кетчуп, олио и др. „Олинеза” ООД; „Цима 99” ООД, които произвеждат сладко, мед и конфитюри; „Витанеа” ООД (производител на сок от арония); „Баам Бюти“ ООД, произвеждащи козметика, масла, флорални води и сух цвят; Селскостопанска асоциация за международни отношения; „МЦ Медицинска помощ” ООД, работещи в сферата на международния здравен туризъм; „Биохерба Р” ООД (производител на капсули, тинктури и козметика); „Винпром Ямбол” ЕАД; „Александра Органик” ЕООД (производство на козметика); ЕТ Розвалей Тур – Антония Драганова и „Розбио България” ЕООД, които произвеждат розово масло и розова вода; „Г-АГРО” ЕООД (дистрибуция на минерална вода); ЛВК Винарска изба „Брестовица“, както и „Bulgarian Rose Queen“, произвеждащи козметични продукти на базата на българското розово масло. Участието на фирмите бе организирано от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Свързана медия

Споделете