Loading...

Преминаването към кръгова икономика ще осигури на България икономически растеж и по-добра околна среда

Преминаването към кръгова икономика ще осигури на България икономически растеж и по-добра околна среда

Преминаването към кръгова икономика ще осигури на страната ни икономически растеж и по-добра околна среда. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов по време на кръгла маса на тема „Реалности и перспективи за българската кръгова икономика“ в Пловдив днес.

„Преминаването от линейна към устойчива, нисковъглеродна икономика е един от водещите приоритети не само за България, но и за цяла Европа. Можем да постигнем икономически растеж чрез обединени и целенасочени усилия за въвеждане на иновативни технологии за прилагане на зеления и цифров преход“, подчерта зам.-министър Топалов. По думите му, в момента на изпитание са поставени икономическите системи на държавите членки, но това не бива да забавя и спира реализирането на този процес, който ще спомогне за изграждането на устойчивост в дългосрочен план“.

Участниците в кръглата маса дискутираха темата, че България е сред страните, които са най-засегнати от прехода към климатична неутралност. Това се дължи на факта, че страната ни все още е изключително зависима от изкопаемите горива и въглеродно интензивните процеси. В тази връзка зам.-министър Топалов коментира, че „са необходими навременни мерки за намаляване изтичането на въглерод за онези сектори, използващи интензивно енергия и ресурси“.

Кръглата маса се проведе в хибриден формат, а в дискусията взеха участие организаторите на събитието – представители на ръководствата на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, Българската търговско-промишлена палата, Асоциация на преподавателите на икономика и управление в индустрията, Съюз на учените в България-клон Пловдив, Българското предприемачество и пътят напред, КЦМ 2000 АД.

Споделете