Loading...

През 2017 г. инвестициите от Германия са в размер на 130 млн. евро

През 2017 г. инвестициите от Германия са в размер на 130 млн. евро

През 2017 г. германските инвестициите в България са в размер на 130 млн. евро. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара.

„Отбелязахме рекорден стокообмен през миналата година, който възлиза на 7, 295млрд. евро и ръст от 10%. Сигурен съм, обаче че можем да постигнем и още по-добри резултати“, заяви министър Караниколов.

По време на срещата с представителите на немските компании в България бяха обсъдени въпроси свързани с административната тежест, недостига на кадри за бизнеса, както и предизвикателствата пред индустрията с навлизането на цифровата трансформация, т.нар Индустрия 4.0. Министър Караниколов посочи, че усилията на цялото правителството са насочени към намаляване на регулаторните режими за бизнеса, чрез свеждане им до минимално изискуемите от европейското законодателство.

От Германо-българската индустриално-търговска камара изтъкнаха, че за първа година в ежегодната анкета, която провеждат за бизнес климата в страната ни, проблемът с кадрите е посочен на първо място. Икономическият министър подчерта, че по темата се работи изключително активно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Като краткосрочни мерки, по които работи правителството, той посочи облекчаване на режимите за внос на кадри от държави, където има големи български общности в чужбина и даде за пример междуправителствените спогодби с Армения, Украйна и Молдова.

По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти. „Обмисляме в Индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование, спрямо нуждите на бизнеса“, допълни той.

Представителите на германския бизнес у нас подчертаха добрия диалог с правителството, както и бързите решения на проблемите, с които се сблъскват инвеститорите.

Споделете