Loading...

Проект на Национална компания „Индустриални зони“ е сред финалистите в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019

Проект на Национална компания „Индустриални зони“ е сред финалистите в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019

Европейската комисия обяви официално шортлист с финалистите в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019, сред които е номиниран и български проект на Национална компания „Индустриални зони“.

Проектът Fast Tracking Success на Национална компания „Индустриални зони“ бе отличен от журито в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 и се нареди сред финалистите. Проектът ще се състезава за награда в категория „Подобряване на бизнес средата“ с още два проекта от Испания и Чехия. Финалът на конкурса ще се проведе на 26 ноември 2019 г. в гр. Хелзинки, Финландия, по време на ежегодната Асамблея на МСП.

Програмата „Fast Tracking Success“ е насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри на университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони. Инициативата е започнала през 2017 г. Чрез проекта се цели преодоляване на проблема с младежката безработица и създаване на благоприятни условия за настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони, и предлага решение за едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционни проекти, а именно недостига на качествени специалисти. Над 100 висококвалифицирани млади специалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните в Русе, Бургас и Божурище. Проектът благоприятства поддържането на устойчива връзка между академичните среди, бизнеса и публичните органи, като чрез новаторски подход преодолява проблема с търсенето и предлагането на пазара на труда и предоставя на млади хора, завършващи висше или професионално средно образование да започнат своя кариера в условията на високи стандарти, каквито поддържат българските и чуждестранни инвеститори в индустриалните зони.

В тазгодишното издание на конкурса участват 29 страни от цяла Европа. Сред финалистите в тазгодишното издание на конкурса попадат също така проекти на: Белгия, Дания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Румъния, Сърбия, Чехия, Швеция.

Много добри отзиви получи и другият български проект Академия за иновации – Иновационен хакатон, реализиран от „Иновейшън Стартър Бокс“ ЕООД. Проектът се състезава в категорията „Инвестиране в предприемачески умения“, където конкуренцията между проектите на европейските държави традиционно е изключително сериозна.

Конкурсът Европейски награди за насърчаване на предприемачеството е насочен към всички национални, регионални и местни публични институции, обществени и бизнес организации. Целта на инициативата е да се открият и отличат най-ефективните и оригинални проекти, насърчаващи предприемачеството, предприемаческите умения и подобряването на бизнес средата в Европа и в частност в България, да се привлече фокуса на общественото внимание върху най-успешните политики и практики в областта и да се насърчат и вдъхновят бъдещите предприемачи. Проектите трябва да са реализирани от публични институции или чрез публично-частно партньорство и да имат поне две годишна история.

Споделете