Loading...

С близо ¼ расте стокообменът ни с Грузия

С близо ¼ расте стокообменът ни с Грузия

Страната ни традиционно е сред първите десет основни търговски партньори на Грузия. Изминалата година бележи ръст от близо ¼ в двустранния стокообмен като достига 826 млн. щ. д. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Грузия в България Н. пр. Отар Бердзенишвили.

„Вярвам, че с общи усилия ще продължим да развиваме нашите търговски отношения и да обогатяваме структурата на стокообмена между двете страни“, каза министър Стоянов. Той посочи, че в момента се провежда процедура за подбор на търговско аташе в Тбилиси, тъй като мандатът на настоящия СТИВ изтича през лятото. „Особено важно за нас е България да има търговски представители в държави като Грузия, защото те са непосредствената връзка на страната с чуждестранния бизнес“, обясни Никола Стоянов.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за реализация на повече съвместни проекти между двете черноморски страни, които ще допринесат за задълбочаване на икономическите отношения. Посланик Бердзенишвили акцентира върху необходимостта от по-добра свързаност, което е ключова предпоставка за разширяване на търговията и инвестициите между двете страни.

Сред темите на разговор бяха развитието на отношенията в светлината на актуалните регионални проблеми, подобряване на мрежите за цифрова свързаност и подпомагането на връзките между бизнеса от двете страни.

Споделете