Loading...

Сътрудничество в микроелектрониката, аутомотив и производството на зелена енергия обсъдиха министър Богданов и австрийският му колега

Сътрудничество в микроелектрониката, аутомотив и производството на зелена енергия обсъдиха министър Богданов и австрийският му колега

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов проведе онлайн среща с австрийския министър на труда и икономиката Мартин Кохер, на която обсъдиха възможностите за по-активно икономическо сътрудничество и очакваните ползи за инвеститорите и бизнеса от двете страни от приемането на България в Шенген. Министър Богданов подчерта, че влизането на страната ни в шенгенското пространство е шанс за нов тласък във връзките между двете държави.

Двамата министри разговаряха за ключовите сектори на взаимодействие, където да бъде засилено партньорството – микроелектрониката, аутомотив и производството на зелена енергия.

Министър Богданов увери австрийския си колега, че Австрия е стратегически партньор за България, а икономическите отношения са приоритетни за страната ни.

„Австрийските компании са сред най-големите инвеститори в България – преките чуждестранни инвестиции от Австрия са в размер на над 5 млрд. евро, като 350 австрийски компании работят у нас“, изтъкна министър Богданов. Той акцентира на това, че австрийските компании работят във всички сектори от българската икономика и че членството на България в Шенген е важно и за австрийския бизнес.

Министърът на икономиката и индустрията допълни, че сред основните приоритети на правителството са още приемането на България в Еврозоната и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Сътрудничество в микроелектрониката, аутомотив и производството на зелена енергия обсъдиха министър Богданов и австрийският му колега

Богдан Богданов покани австрийския министър на труда и икономиката да посети страната ни още през тази година, като по време на визитата да бъдат организирани срещи между бизнеса и между институциите от двете държави.

„Оценяваме съществуващите икономически отношения между нашите страни и имаме интерес от това сътрудничество“, заяви от своя страна министър Мартин Кохер.

Министър Богданов гарантира полагането на всички усилия за безпроблемното функциониране на бизнеса в България и изтъкна запазването на съществуващия данъчен модел у нас, като едно от големите предимства на българската икономика за привличане на инвестиции. По думите му ще бъде инвестирано в развитието на индустриални зони у нас, които ще бъдат свързани с конкретни сектори.

Двамата разговаряха и за нивата на инфлация, като министър Богданов посочи, че макрорамката на бюджета предвижда средногодишна инфлация от 8,7% в България, като към края на годината инфлацията се очаква да спадне на 5,6 % с тенденция към намаляване.

За първото тримесечие на 2023 г. стокообменът с Австрия е 587.4 млн. евро, което е ръст от 22.8%. Българският износ достига 255.6 млн. евро, ръст от 27%, а вносът нараства с 19.8% и е 331.8 млн. евро.

Споделете