Loading...

Съвместен изследователски институт между японската „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ ще бъде създаден у нас

Съвместен изследователски институт между японската „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ ще бъде създаден у нас

Министър Богданов: Поставяме основите за сътрудничество и за следващите 50 години

Ще бъде създаден нов съвместен изследователски институт между японската „Мейджи“ и държавната компания „Ел Би Булгарикум“. Научно-развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството. Целта е съвместният институт да стартира още през 2024 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и Н. Пр. Хироши Нарахира, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България. Двамата отбелязаха, че в края на тази година се празнуват 50 години от успешното партньорство между двете компании.

„Чрез създаването на центъра за научна и развойна дейност ще издигнем сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ на следващо ниво – ще създадем нови продукти и ще имаме възможност да отворим нови пазари“, заяви министър Богданов. По думите му това ще даде основа за солидно партньорство и в следващите 50 години.

На срещата беше изтъкнато, че проектът е предложен още преди две години от японска страна, но от българска страна е имало забавяне в изпълнението му, особено през настоящата година.

Министър Богданов подчерта, че забавянето на проекта и липсата на ясна стратегия и визия на старото ръководство – как трябва да се развива “Ел Би Булгарикум” е сред основните причини то да бъде сменено. „Гарантирам ви, че ще бъде направено всичко възможно от новото ръководство на държавната компанията, за да бъде наваксано закъснението и новият център да заработи през 2024 г. – по случай 50 – годишнината от сътрудничеството между компаниите“, подчерта той.

Министър Богданов, че основната задача, която е поставил на новото ръководство на „Ел Би Булгарикум“, е да изготвят стратегия и бизнес програма за периода 2024-2026 г. „Основен фокус в новата стратегия е компанията да се съсредоточи върху научноизследователската и развойната дейност, както и върху разработването на иновации, нови продукти и щамове“, допълни министърът на икономиката и индустрията.

Той посочи, че търговско-икономическите отношения с Япония са изключително важни за страната ни, а партньорството между „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество.

Министър Богданов и посланикът на Япония у нас обсъдиха още големия потенциал между двете държави в аутомотив сектора, енергетиката и бъдещо партньорство в изграждането на нов тип индустриални зони в България. Министър Богданов посочи, че сътрудничество с японски компании може да се търси в производството на системи за съхранение за енергия, както и в изграждането на индустриални зони, свързани с конкретни индустрии.

Споделете