Loading...

Създава се икономическа зона „Доброславци“ с фокус върху инвестициите в автомобилния сектор

Създава се икономическа зона „Доброславци“ с фокус върху инвестициите в автомобилния сектор

С решение на правителството се създава икономическа зона „Доброславци“, която е първата отраслово ориентирана индустриална зона у нас, с фокус върху автомобилната индустрия. Това съобщиха по време на съвместен брифинг министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

„С това действие даваме ясен знак, че държавата поставя сериозен приоритет на национално ниво в конкретен сектор на икономиката ни. България постигна голям напредък в автомобилната индустрия за много кратко време и с това решение отговаряме на повишеното търсене от различни компании“, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му в сектора работят 300 компании, осигуряващи над 67 000 работни места, а днес 80% от сензорите на автомобилите в Европа са произведени в България.

Министър Стоянов обясни, че предстои създаването на ново дъщерно дружество, което ще бъде подчинено на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, което ще управлява и развива новосформираната икономическа зона. „Искаме да използваме натрупаната експертиза на НКИЗ в управлението и развитието на подобни зони, но същевременно ще дадем оперативност на новата структура, за да бъде максимално гъвкава и да гарантираме секторната ѝ специализация“, посочи още Никола Стоянов.

Създава се икономическа зона „Доброславци“ с фокус върху инвестициите в автомобилния сектор

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев заяви, че зоната ще бъде дом на чисто производство, което ще отговаря на всички добри европейски практики и нуждите на хората в региона. Той посочи, че предстои изграждането на пътна и железопътна инфраструктура, както и всички необходими за целите на инвеститорите съоръжения. В инвестицията е предвидено и изграждането на социална инфраструктура – зелени площи, велоалеи, ще се осигурят зарядни станции за електрически автомобили, стана ясно още по време на брифинга.

„През последните месеци сме в много активен диалог с редица инвеститори от Европа, Близкия Изток, Азия с фокус сектор „Автомобилостроене“ и всички свързани с него индустрии“, добави още министърът на иновациите и растежа и подчерта, че създаването на новата зона е ключова предпоставка за успех в тези преговори.

Икономическа зона „Доброславци“ ще бъде изградена на мястото на бившето военно летище в района и ще се простира на площ от 290 хектара. Това е първата по рода си зона в България, която е със секторна специализация върху една от най-бързо развиващите се индустрии у нас – автомобилната.

Споделете