Loading...

Софийският градски съд отново спря вписването на новите членове на Надзорния съвет и на Управителния съвет на Българската банка за развитие

Софийският градски съд отново спря вписването на новите членове на Надзорния съвет и на Управителния съвет на Българската банка за развитие

Софийският градски съд спря вписването на новите членове на Надзорния съвет и на Управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Причината за това са предявените нови искови молби от 29 юни от Николай Димитров и Велина Бурска. В тях се твърди, че решенията на министъра на икономиката Кирил Петков и Надзорния съвет от 23 юни, с които са били избрани нови членове на ръководството на банката, са нищожни. В мотивите за отказа се казва, че съдът няма право на преценка дали исковете на двамата бивши членове на НС са допустими, или основателни. Това е причината за спиране на вписването на новото ръководство на ББР в Търговския регистър.

ББР вече обжалва първото спиране. Ще обжалва и днешното определение. Междувременно банката анализира размера на вредите, причинени от действията на Димитров и Бурска. В тази връзка се обмисля възможността за завеждане на иск срещу тях.

Спряното вписване възпрепятства оперативната работа на ББР, включително подписването на гаранции между нея и някои от търговските банки в България. Те са по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от извънредните мерки във връзка с COVID-19 и са на стойност 278 млн. лв.

Споделете