Loading...

Според проучване 100% от германските компании, които развиват бизнес у нас, биха инвестирали отново в България

Според проучване 100% от германските компании, които развиват бизнес у нас, биха инвестирали отново в България

Сто процента от германските компании, които развиват бизнес в България, заявяват, че биха инвестирали отново в страната ни. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на германския бизнес у нас, която е част от инициативата „закуска с инвеститори“. Данните са от редовно проучване, което Германо-българската индустриално-търговска камара провежда сред своите членове. От информацията става ясно още, че над половината от компаниите оценяват своето състояние в момента като добро.

„Германските инвестиции в страната надхвърлят 3,8 млрд. евро“, заяви министър Стоянов по време на срещата. По думите му 1 500 германски компании работят в България, а в тях са заети над 35 000 служители. „Стокообменът ни нараства с устойчиви темпове, като за 2021 г. той достига 9,9 млрд. евро, а българският износ вече надхвърля 5 млрд. евро на година“, посочи още министърът.

Според Стоянов, интересът на Германия за инвестиции у нас е особено голям и е ключово в момента да има оперативен диалог между бизнеса и държавата. „Целта на тези работни срещи е да получим обратна връзка за проблемите на бизнеса и къде компаниите виждат възможности за подобряване на оперативната ни работа“, обясни икономическият министър.

Участие с днешната среща взеха представители от над 25 водещи компании от Германия. Събитието се организира съвместно с Германо-Българската индустриално-търговска камара и посолството на Федерална република Германия в България. От тяхна страна в дискусиите се включиха президентът на ГБИТК Тим Курт и заместник-посланикът на Федерална република Германия Стефан Рьокен.

Споделете