Loading...

Министър Богданов: Срокът за отмяна на дерогацията е реалистичен и е в интерес на потребителите и на държавата

Министър Богданов: Срокът за отмяна на дерогацията е реалистичен и е в интерес на потребителите и на държавата

„Вече има план за изцяло преминаване на неруски петрол и той е по закон, ако „Лукойл“ не го спазва ще търпи санкции. Държавата може да влезе в рафинерията с търговския управител“, каза министърът на икономиката Богдан Богданов в предаването „Лице в лице“.
Срокът за дерогацията на руския петрол от една година е реалистичен. Той трябва да е съобразен с факта, че „Лукойл“ трябва да договори и достави до България подходящ петрол на най-добри цени, категоричен е той.
“Взехме решение да подготвим аргументи, над които работи правителството в последния месец. Чухме различни мнения от експерти. Имаше такива, които казваха, че дерогацията за руски петрол трябва да спре веднага. Други, които даваха срок до три седмици. Имаше и такива, които казаха, че никога не трябва да сменяме доставките на руски петрол. Изискахме анализи от експерти в конкретната сфера, от институции и служби и от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Решението бе да предложим един срок, който да е реалистичен и да е в интерес на потребителите и на държавата”, каза Богданов.
Икономическият министър подчерта, че от последната една година не е имало подготвен никакъв план за това как „Лукойл“ ще премине изцяло на неруски петрол. “Това беше и първото нещо, което поисках. Очаквах, че този план е бил предоставен на служебния кабинет от „Лукойл“, но такъв план нямаше”, добави той.
“Инсталацията в рафинерията е една от най-модерните. По-сериозният проблем е доставката на суровината, транспортът, складирането. Рафинерията трябва да поддържа производствените капацитети и оборота от последните пет години”, обясни Богданов.
„Казваме средните обороти от последните пет години вие трябвате да ги поддържате според графика, които ви е зададен. Вие вече трябва да започнете да плащате данъците си в България. Това е нещо много важно. През последната година и половина „Лукойл“ започнаха да плащат данъци заради дерогацията. Те платиха 89 млн. лева и до края на годината очакваме още 280 млн. лева данък очакваме да постъпят в бюджета. Защитен е държавният интерес”, заяви той.

Споделете