Loading...

Startup Camp: България е страна-партньор на двудневната конференция в Берлин

Българският министър на икономиката Теодор Седларски се среща с федералния министър на икономиката и енергетиката Бригите Циприс;

Двете най-добри български стартиращи предприятия изнасят презентации пред журито на Pitch маратона;

10 български стартиращи предприятия се представят на Startup Expo.

Берлин, 28.3.2017 г. – Като място, предлагащо условия за развитие на стартиращи предприятия в Европа, България все още не се е изявила достатъчно активно. Страната обаче може да предложи повече от красиви плажове и спиращи дъха планини. Наистина все още в резултатите от икономическата дейност най-голям е делът на индустрията, енергетиката и туризма, но това би трябвало скоро да се промени: от няколко години рязко скочи броят на стартиращи предприятия. Успешни компании за създаване и подпомагане на предприемачи, като например Eleven и LaunchHUB, вече са започнали да финансират успешни проекти. Към момента в ИТ бранша са наети около 40 000 служители.

За да се запознаят и в Германия с дейността на стартиращите предприятия в България, тя участва като страна-партньор на Startup Camps в Берлин. „Когато през 2004 г. поставихме в Берлин темата за стартиращия бизнес, все още никой не вярваше, че градът ще се превърне в негова столица. Предприемачите са хора, които обичат да вървят по неутъпкани пътища, гледат на нещата от различен ъгъл, виждат възможности там, където другите не могат, и превръщат контракултурата в доминираща култура. Сцената на стартиращия бизнес в България е нова и за нея все още никой не говори, което според мен е перфектно за Startup Camp, защото тук се срещаме с предприятия, за които ще се говори само след 3-5 години.“, казва Саша Шуберт, заместник-председател на Федералната асоциация на германските стартъпи и организатор на конференцията.

Българската делегация се придружава от министъра на икономиката на България Теодор Седларски. Той ще открие събитието съвместно с Флориан Ньол, председател на борда на Асоциацията на германските стартъпи, а след това ще е на разположение като говорител на страната-партньор.

Теодор Седларски: „Ние сме изключително горди, че България за първи път участва в Startup Camp като страна-партньор. България е център на стартъпи на Балканите. Убеден съм, че ще можем да установим пълноценни отношения между стартиращите предприятия, инвеститорите и институциите, така че в бъдеще да се създаде постоянен обмен между двете екосистеми.

В рамките на партньорството в Startup Expo, което се провежда паралелно на конференцията, участват 10 стартиращи компании. На изложението в привлекателното обкръжение на други избрани стартъпи българските компании получават възможност да се представят пред специализирана публика, както и пред активни на вътрешното и международното поле инвеститори. Допълнително две други стартиращи компании вземат участие в Pitch маратона. На него сред общо 26-те участници жури от изтъкнати професионалисти избира най-добрата бизнес идея.

Политически връх в рамките на партньорството бележи срещата през първата вечер от конференцията на Седларски с германския министър на икономиката и енергетиката госпожа Бригите Циприс. Тя вече е потвърдила участието си на Startup Camp, където на основната трибуна ще държи заключителна реч.

„Стартъпите са движещата сила на иновациите в икономиката ни. Startup Camp е отлична възможност за обмен на идеи и взаимно опознаване между отделните предприемачи. Мрежите са от жизнено значение за стартъп компаниите. В този смисъл партньорството с България открива пред стартиращия бизнес вълнуваща перспектива в международен план. Защото сцената на стартъпите и интернет не познават граници и стени“, казва Бригите Циприс, федерален министър на икономиката и енергетиката.

Повече за Startup Camp

Startup Camp Берлин е най-голямата конференция за стартиращ бизнес в неговата най-ранна фаза и е насочен към нови предприемачи, утвърдени компании и инвеститори. Тазгодишният Startup Camp се провежда на 7./8. април 2017 г. в Университет Хумболт Берлин.

Кратък преглед на цялата информация:
какво: Startup Camp Берлин
къде: Университет Хумболт Берлин, Доротеенщрасе № 24, град Берлин
кога: 7.-8. април 2017 г.

Повече информация можете да намерите във фейсбук и туитър #scb17, както и на адрес: http://scb17.de
Споделете