Loading...

Стокообменът между България и Дания е нараснал два пъти за последните десет години

Стокообменът между България и Дания е нараснал два пъти за последните десет години

Два пъти е нараснал стокообменът на България с Кралство Дания за последните десет години, като за 2017 година търговията между двете държави отбелязва връх и достига близо 300 млн. евро. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и Н.Пр. Сьорен Якобсен, посланик на Дания в страната ни. Тази тенденция се запазва и през 2018г., като само за първите пет месеца стокообменът възлиза на близо 135 млн. евро.

Заместник-министър Иванова посочи, че съществува сериозен потенциал за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между двете страни, а Кралство Дания е един от перспективните партньори на България в областта на търговията. „Потенциалът на двустранния стокообмен остава далеч по-голям от постигнатото до момента“, допълни тя.

По думите й българският износ за Дания е нараснал с над 10% за последната година, но съществуват възможности за разширяването му в сектори като: производство на храни и напитки, производство на текстил и изделия от текстил, производство на мебели и др. Зам.-министър Иванова представи и възможностите за инвестиции в България, като изтъкна макроикономическата и финансова стабилност в страната ни, добрия бизнес климат, ниските оперативни разходи, както и мерките за насърчаване на инвеститори.

Н.Пр. Сьорен Якобсен заяви от своя страна, че датските компании работят добре в България и все повече фирми се интересуват от възможностите за инвестиции в страната ни.

Споделете