Loading...

Страната ни е готова да окаже подкрепа на египетски фирми, които желаят да инвестират у нас

Страната ни е готова да окаже подкрепа на египетски фирми, които желаят да инвестират у нас

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов покани египетски компании да инвестират в България. Това стана по време на участието му в първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество България-Египет, чиято цел е съгласуване на политически насоки на българо-египетските отношения и проследяване на изпълнението на споразуменията и програмите за сътрудничество

Първото заседание на Комисията се проведе в Египет и се председателства от министрите на външните работи на двете държави – Мария Габриел и Самех Шукри.

„Вярвам, че все повече египетски компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции“, каза министър Богданов пред форума. Той обяви, че страната ни е готова да окаже подкрепа на египетски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката. Богданов разкри възможностите на индустриалните терени в страната, където има изградена модерна инфраструктура за позициониране на производствени мощности.

Визитата цели задълбочаване на търговско-икономическите отношения и инвестициите в областта на енергетиката, транспорта, отбраната, иновациите, туризма и други. Египет е най-големият външнотърговски партньор на страната ни от региона на Близкия изток и Африка. За периода януари-ноември на 2023 г. е постигнат общ стокообмен в размер на 1028.52 млн. щ. д., от които българският износ е 682.90 млн. щ. д.

През 2022 г. стокообменът между двете държави е на стойност 828.34 млн. щ. д., отчитайки ръст от 38.75%, спрямо 2021 г. За 2022 г. износът от България достига 567.90 млн. щ. д., а вносът от Египет е на стойност 260.44 млн. щ. д.Страната ни е готова да окаже подкрепа на египетски фирми, които желаят да инвестират у нас

По време на участие в първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество България-Египет министър Богдан Богданов проведе среща с г-н Ахмед Самир – министър на търговията и индустрията на Египет.

На срещата бяха обсъдени различни области на сътрудничество в сферата на индустриалните зони, фармацията, електроенергетиката, изграждането на “food security hub”. Беше обсъдена възможността за разкриването на център за привличане на млади експерти и студенти в България. Важен елемент от разговорите беше и предстоящата 2-ра сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество (СКИС), която предстои да се проведе в Кайро Египет.

В рамките на първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество България-Египет бяха подписани важни двустранни споразумения в областта на отбраната, енергетиката и други.

В българската делегация в Египет участваха още министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на енергетиката Румен Радев и заместник-министърът на икономиката Николай Павлов.Страната ни е готова да окаже подкрепа на египетски фирми, които желаят да инвестират у нас

Споделете