Loading...

Световна купа по творчески индустрии

Световна купа по творчески индустрии

Българската компания – Vanilla Kitchen със своя иновативен продукт в сферата на кулинарията, представи България на финала на Световната купа по творчески индустрии, която се състоя в Копенхаген, Дания в периода 17-19 ноември тази година.

Световната купа по творчески индустрии представлява световен конкурс за бизнес концепции в сферата на творческите индустрии. Над 50 държави от целия свят участват в това състезание. То се състоя в два етапа-национален и международен. Победителят от националния етап на конкурса представя страната си на международния финал. Националният етап в България се провежда от Министерство на икономиката и се нарича Th13teen Arts.

Победителят в националния ни конкурс през 2014г. – Vanilla Kitchen, представи убедително своята бизнес идея на световния финал и се нареди сред полуфиналистите в състезанието. Международното жури от експерти – предприемачи и инвеститори в сферата на творческите индустрии, оцени високо потенциала на бизнес идеята и даде много съвети и практически препоръки за бъдещото развитие на проекта.

Националните ни победители- Ваня и Тодор от Vanilla Kitchen, предлагат иновативен продукт, изцяло ориентиран към нуждите и изискванията на потребителите. Представлява уникална уеб платформа- Cake Generator, чрез която потребителите сами определят какви съставки да включва поръчаният от тях сладкиш. Това е продукт, който решава широко разпространения проблем, свързан с нетърпимостта към определени съставки, като глутен, лактоза, ядки и др. Политиката на компанията е изцяло насочена към здравословното хранене с натурални и вкусни съставки. Чрез работата си се стремят да наложат този модел и да променят вредните хранителни навици. В бъдеще младите предприемачи са си поставили за цел да превърнат бизнеса си в международен и да доставят своята марка продукти в цял свят.

В България динамиката в сектора на творческите индустрии изпъква значително на фона на забавения растеж на цялата икономика. Творческите индустрии имат значителен принос във формирането на БДС, допринасят за създаването на нови работни места, разнообразни форми за заетост и по-високо заплащане в сравнение с други сектори. Именно поради това считаме, че насърчаването на предприемачите в сферата на творческите индустрии и повишаване капацитета на техните бизнес умения е стратегически приоритет за постигането на висок икономически растеж и създаване на благоприятен микроклимат за иновации в страната.

Предвид това участието на български предприемачи в Световната купа по творчески индустрии е изключително ценно тъй като предоставя на участниците от всички страни възможността да бъдат част от глобалната общност от предприемачи с иновативно мислене, да разширят контактите си, да се срещнат с финансови и маркетингови експерти, да разговарят с инвеститори и да получат достъп до платформи за колективно инвестиране.

Споделете