Loading...

Ускоряваме изграждането на пътните и газови проекти със Сърбия

Ускоряваме изграждането на пътните и газови проекти със Сърбия

Ускоряване изграждането на големите инфраструктурни проекти между България и Сърбия беше договорено на Втората сесия на Смесената икономическа комисия между двете страни, която приключи днес в Белград. Съпредседателите на комисията – министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич подписаха протокол за сътрудничество в седем приоритетни икономически области.

Основните постигнати договорености по време на сесията са ускоряване на работата по Европейския транспортен коридор 10, който включва изграждане на скоростна шосейна връзка и електрификацията и модернизация на жп-линията Ниш-София. Страните се ангажираха и с по-бързи темпове на работата по изграждане на интерконекторната газова връзка. В най-кратък срок ще бъде подготвен за подписване протокол за сътрудничество в областта на енергетиката, за да може да бъде подписан. „За интерконектора е осигурено финансиране на нашата част по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 и е извършено проектирането и отчуждаването, така че сме готови да започнем строителството“, каза министър Лукарски. И двамата министри акцентираха колко важна е газовата връзка за диверсификацията на доставките.

Приоритет в икономическите отношения между двете страни ще бъде насърчаване на инвестициите и създаването на смесени компании между двете държави, които да търгуват на пазарите, с които Сърбия има споразумения за безмитна търговия като Русия, Беларус, Казахстан и Турция. За насърчаването на инвестициите ще бъде подписан меморандум между сръбската Агенция за инвестиции, Българска агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

В областта на туризма бе договорен съвместен продукт “Пътят на римските императори”. В най-скоро време ще се сключи Меморандум за сътрудничество. Сръбската страна отбеляза, че 80% са нараснали българските туристи в Сърбия през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година, като България е заела първо място по туристически посещения в страната.

Договорено бе сътрудничество в областта на селското стопанство и участие в общи проекти за трансгранично сътрудничество на стойност 28 млн. евро.

По-рано днес министър Лукарски и министър Антич откриха в Белград българо-сръбски бизнес форум, в който участваха над 80 български и сръбски фирми. Пред участниците министър Лукарски заяви, че регионалното сътрудничество е неразривна част от стабилността на Западните Балкани. Той увери, че България подкрепя партньорство с Република Сърбия във всички сфери. По думите му съществува неизползван потенциал на взаимната търговия. Българският износ се състои предимно от суровини и материали. „Сърбия е голям търговски партньор на страната ни”, посочи министър Лукарски. Той поясни, че българските инвестиции в Сърбия са на стойност от 140 млн. евро. Министърът призова бизнеса от двете страни да се възползва от добрите предпоставки като географска близост, ниски транспортни разходи и близък език. Основният фокус на правителството е развитието на високотехнологични производства с висока добавена стойност.

Министър Антич заяви на форума, че провеждането на смесената комисия има за цел да интензифицира икономическите отношения между двете страни. “След затишие последните години, вчера най-после имахме възможност да установим добри контакти. Политическата енергия трябва да работи за икономическото сътрудничество”, каза той. Министър Антич посочи, че с министър Лукарски са постигнати договорености по развитието на инфраструктурни проекти. Той каза, че през следващите години ще се ускори завършването на Коридор номер 10, за да установи бързи връзки между нашите страни. „Вече има директна самолетна линия, което позволява бърза и ефикасна комуникация. Готвим модернизацията на жп-възела Димитровград. Газовата връзка ще осигури диверсификация и енергийна сигурност“, добави министър Антич. Според него много важна е деловата работа, има голямо поле да се развият търговските връзки между двете страни и съвместното им излизане на трети пазари, включително на държави, с които Сърбия има безмитен режим. „Съществува голяма възможност за развитие на туризма, той трябва да се постави начело на нашите проекти”, добави Антич.

Допълнителен тласък на сътрудничеството се очаква да даде подписването на споразумение между Сръбския съюз на работодателите и КРИБ.

Свързана медия

Споделете