Loading...

В област Варна стартира най-голямата единична инвестиция в действащо предприятие

В област Варна стартира най-голямата единична инвестиция в действащо предприятие

В област Варна предстои да стартира инвестиция в декарбонизация на стойност над 300 млн. лева. Това е една от най-големите единични инвестиции, правени от действащо предприятие през последните две десетилетия.

Инвестиционната програма на девненския завод на „Солвей Соди“ АД беше представена пред министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на неговото посещение днес в предприятието. Министърът се включи в програмата по повод 25-ата годишнина на компанията.

„Когато в условия на поредица от кризи, една компания инвестира подобна сума именно в декарбонизация, това е знак, че тя гледа в бъдещето и е пример за устойчивост и реална кръгова икономика“, посочи икономическият министър. На място той се запозна с новоизградената инсталация на завода за производство на сода бикарбонат за над 60 млн. лв.

„През 2022 г. отбелязваме близо 45% ръст на износа на химични вещества, а за първите осем месеца на годината общата стойност на изнесената продукция от този сектор надхвърля 7,2 млрд. лв.“, съобщи още Стоянов. Той допълни, че много от предприятията в региона на Варна са запазили своята конкурентоспособност и имат съществен принос за икономическите показатели на страната. „В химическата индустрия на България работят над 13 хил. души и това са хора с много специфични компетенции. Ние като държава, заедно с подобни стратегически работодатели, трябва да задържим тези хора в сектора, да инвестираме в повишаване на техните компетенции и заедно с това – в създаването на нови кадри, които са бъдещето за региона и за страната ни“, каза министърът.

В област Варна стартира най-голямата единична инвестиция в действащо предприятие

По време на своята визита във Варна министър Стоянов проведе среща с представители и на други предприятия от региона. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с енергийния преход и декарбонизация на предприятията, както и различни възможности и финансови инструменти за подкрепа на компаниите.

В посещението на предприятието участваха посланикът на Кралство Белгия у нас Н. Пр. Фредерик Мьорис, както и изпълнителният директор на международната група Солвей Илхам Кадри, която е в България за отбелязване на годишнината.

Споделете