Loading...

Възможностите пред българския бизнес за сътрудничество с Албания обсъдиха зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова и колегата й Етиен Джафай

Възможностите пред българския бизнес за сътрудничество с Албания обсъдиха зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова и колегата й Етиен Джафай

Инициативи за стимулиране на икономическите отношения между България и Албания бяха обсъдени на среща между заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова и заместник-министърът по европейските и външните работи на Албания Етиен Джафай. Един от акцентите по време на разговорите беше възможността за регионалното сътрудничество по линия на инициативите за Западните Балкани. Това ще допринесе за утвърждаване на доверието, стабилността, сигурността и консолидиране на европейските стандарти за отношенията в региони. В тази връзка е важна енергийната, транспортната и дигиталната свързаност.

В рамките на разговора беше поставено и началото на активен диалог за реализирането на конкретни мерки за стимулиране на двустранните отношения. Една от очертаните възможности е организирането на бизнес форуми и срещи с потенциални албански партньори в контекста на предстоящ през февруари 2020 г. бизнес-форум. Зам.-министър Иванова изтъкна, че българският бизнес може да търси възможности за сътрудничество с Албания в IT-сектора, доставките на стоки от хранително-вкусовата промишленост като захарни изделия, консерви, вина и алкохолни напитки. Българските предприятия могат да намерят пазарна ниша в секторите на химическата, фармацевтичната, стъкларската, текстилната промишленост, електрооборудване, туризъм и др.

Заместник-министър Иванова представи още и конкретните мерки и стимули, които българското правителство прилага за подкрепа и насърчаване на инвестициите. По нейни думи това са възможност за оказване на експертна помощ в областта на облекчаване на бизнес-средата и регулациите в областта на насърчаване на инвестициите.

Свързана медия

Споделете