Loading...

Възможностите за инвестиции в България в аутомотив сектора и енергетиката обсъди министър Богданов с представители на корейски компании

Възможностите за инвестиции в България в аутомотив сектора и енергетиката обсъди министър Богданов с представители на корейски компании

Икономическият министър покани корейски инвеститори в индустриалните зони у нас, които да навлязат успешно на Европейския пазар

България се превръща в център за производство на критични компоненти за електрически автомобили и системи за съхранение на енергия. Към момента 90% от произведените в Европа автомобили използват критични компоненти, произведени в страната ни. Това посочи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който се срещна с вицепрезидента на един от най-големите южнокорейски производители на автомобили, в централата на компанията със седалище в Сеул. На срещата присъстваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов и изпълнителният директор на Аутомотив Клъстер България Любомир Станиславов.

Възможностите за инвестиции в България в аутомотив сектора и енергетиката обсъди министър Богданов с представители на корейски компанииОбсъдено бе сътрудничеството в автомобилния сектор, както и реализацията на съвместни проекти у нас. Министър Богданов посочи, че България е добро място за инвестиции и покани представителите на компанията на посещение у нас, където могат да се запознаят на място с вече изградената отлична екосистема в сектора. Той подчерта, че страната ни разполага с талантливи инженери и достатъчна експертиза и изтъкна, че в България може да се постигне устойчиво бизнес развитие, както и синергии и партньорства в аутомотив сектора.

Богданов посочи, че автoмoбилнaтa индycтpия е една от най-бързо растящите в България и е сред приоритетните за привличане на инвестиции. „У нас оперират вече над 350 компании в сектора. Само зa минaлaтa гoдинa индустрията e гeнepиpaла над 10% от БВП и създава заетост на 75 000 души“, допълни министърът. По думите му допреди 10 г. тя е съставлявала едва 1% от БВП, а заетите в нея ca били пo-мaлĸo oт 9 000.

Министърът на икономиката и индустрията посети и централата на най-голямата компания за изпълнение на инфраструктурни и енергийни проекти в Южна Корея, където проведе среща с президента на компанията. Двамата разговаряха за съществуващия потенциал за партньорство в сферата на енергетиката, инфраструктурата и иновациите. Богданов обяви, че експертизата и иновациите, с които е известна Южна Корея, и нарастващото икономическо значение на нашия регион са реална възможност за насърчаване на сътрудничеството между двете държави. „България е логистичен хъб, който може да бъде връзката на Азия със страните в Западна Европа“, заяви той.

По време на срещата бе поставен акцент върху ядрената енергетиката, където корейската компания има дългогодишен опит. „България поставя фокус върху развитието на ядрената енергетика. Работим за разширяване на инвестициите в сектора и за модернизиране на ядрените ни мощности за постигане на пълна диверсификация“, каза икономическият министър.

Той акцентира върху необходимостта от осигуряване на достъпни цени на електроенергията за бизнеса у нас. „През последните години живеем сред кризи като Ковид-19 и войните, които имаха негативно отражение върху цената на тока за бизнеса“, каза още Богданов. По неговите думи правителството работи за справяне с тези предизвикателства и за гарантиране на конкурентоспособността на българския бизнес.

Богдан Богданов и президентът на компанията разговаряха и за възможностите за реализация на проекти с публично-частно партньорство. Икономическият министър подчерта, че България е движеща сила за голяма част от важните инфраструктурни проекти за региона.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите и условията за постигане на по-широко присъствие на корейски компании в България. Дискутирано бе позиционирането на азиатски компании в индустриалните зони у нас, които успешно да навлязат на Европейския пазар. Двете страни се обединиха около необходимостта от динамично развитие на икономическите отношенията чрез съвместно организиране на b2b форум в България, на който участие да вземат компании от двете държави.

Споделете