Loading...

Вицепремиерът Нинова и работодателските организации настояват за таван на цените на газа

Вицепремиерът Нинова и работодателските организации настояват за таван на цените на газа

Нашата цел е да запази българската икономика и индустрия

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова и работодателите предлагат цените на газа да бъдат замразени на сегашната им стойност, докато доставките бъдат възстановени. Разликата да се поеме от държавата. Това стана ясно след срещата на вицепремиера Нинова с работодателските организации.

Корнелия Нинова заяви, че ще настояват още правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с „Газпром“ и доставките по съществуващия договор.

Като решение пред съществуващата ситуация, икономическият министър изтъкна необходимостта спешно да се приеме закона, с който се налага допълнително облагане върху свръхпечалбите на енергийните дружества. Друга мярка е да се продължат компенсациите за ток, които имаше досега за бизнеса от 300 лв. на мегават часа до времето, когато се решат дългосрочно проблемите с нови договори.

„Целта на нашата среща и решения, които предлагаме, е да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а обратното – да я намаляват”, категорична бе тя.

“Безспорно цената на енергоресурсите е ключова не само за конкурентоспособността на предприятията, но и за доходите на хората. Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електроенергията. По-лесният проблем за решаване безспорно е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар”, коментира по темата председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Кирил Домусчиев от КРИБ изтъкна, че е доволен от срещата с министър Нинова и от постигнатото съгласие. „Бизнесът настоява да не се плащат грешни пари. Освен това предлаганите мерки ще спрат инфлацията. Тези мерки са работещи“, убеден е той. И подчерта, че мерките трябва да се вземат много спешно, ако искаме да запазим държавата си. Иначе бизнесът е готов за протести.

„Ние настояваме държавата да изпълни всичките си задължения по договора с “Газпром”. В противен случай ние пак ще потребяваме руски газ, но доставен от посредници. Ние няма да плащаме по-високата цена и печалбите на комисионерите. Ние няма да плащаме грешни пари, които да излизат от джобовете ни на всички заради едно грешно политическо решение”, категоричен бе Добри Митрев от Българска стопанска камара.

Споделете