Loading...

Вицепремиерът Нинова: Изгонването на руските дипломати би навредило на българската икономика

Вицепремиерът Нинова: Изгонването на руските дипломати би навредило на българската икономика

Шефът на ДАНС опроверга президента Радев, че не е знаел за това

Интервю на министъра на икономиката и индустрията пред NOVA

Водещ: Не закъсняхме ли твърде много със събитията за 70-те дипломати?

Корнелия Нинова: Не, това решение изобщо е неразумно, независимо дали по-рано е прието или е било онзи ден. То е безпрецедентно. Никоя държава в света не си е позволявала такова нещо. Мисля, че най-големият брой изгонени руски дипломати е 58 от САЩ, някои даже от колегите в парламентарната група казваха, че това е на ръба на скъсване на дипломатическите взаимоотношения.

Водещ: Ако има основания, пак ли е неразумно?

КН: България трябва да е суверенна и независима държава и никоя външна сила да не й определя политиката. Това е факт. Доколкото знам, аз вчера не съм била на изслушването в парламента, не са дадени доказателства, че има факти за такова нещо. Но, извън конкретния казус, да мислим дали това би навредило на българския национален интерес? Категорично – на българската икономика, на туризма, на цени, на газ, на петрол. Вижте какво правят големи европейски държави – Франция, например. Г-н Макрон си говори с г-н Путин постоянно; Германия реши да не си прекъсва газовите доставките, защото си мисли за икономиката, за семействата. Съмнявате ли се, че те не са евроатлантически държави – и Германия, и Франция, дори Гърция до нас не го прави. Трябва да се търси дипломатическо решение на войната в Украйна.

Водещ: Трябва ли да си затваряме очите, ако има хора, които работят срещу националния интерес заради туризма и газовите доставки?

КН: Не, не трябва, но никой не дава убедителни доказателства за това. Този уж доклад на ДАНС ние не сме го виждали.

Водещ: Не е един, три доклада, каза премиерът и говорихме преди малко, включително с Надежда Нейнски, според която няма как вицепремиерът Нинова или президентът да не са запознати със съдържанието на тези доклади. Коментирано е на Министерски съвет, на коалиционен съвет, Съвет по сигурността, където е имало и ваш човек?

КН: Чух г-жа Нейнски, тя категорично ви поднесе неправилна информация. Представител на Министерството на икономиката и индустрията няма в този Съвет по национална сигурност от времето на ГЕРБ, когато е бил Лъчезар Борисов. Оперативното заседание на МС – за нашите зрители да кажа, че това представлява заседание, на което не се взимат решения, а на което се дава информация по най-различни казуси. Всяко министерство, агенция представя информация. Там решения не се взимат. Г-жа Генчовска на едно от тези заседания поднесе информация колко са руските дипломати тук, колко са нашите там и каква реципрочност трябва да се търси. На това оперативно заседание ние, министрите на БСП, аз конкретно, заявихме, че ако има намерение за изгонване на такъв брой дипломати, е абсолютно неприемливо. Тя не е казала бройката 70, а че е голяма бройка.

Водещ: Тя каза ли агенти на руската служба, хора, които работят срещу българския национален интерес?

КН: Не, мисля, че говори само за реципрочност тогава. И ние казахме, че това за нас е неприемливо. Не мога с точност да кажа кога горе-долу в било, обичам да съм точна, но, да, войната беше започнала. Искам само да ви направя едно сравнение, защото нашата позиция вчера беше, че решението е взето еднолично. Ето, вчера на МС се взе решение за Македония. В резултат на решението на Народното събрание, МС трябваше да вземе решение за преговорния процес. Аз поисках да се гласува и ние, четиримата от БСП, гласувахме против. Ето това е взимане на решение – да се знае кой каква позиция е взел, кой как е гласувал. Това го има в стенограмата, има го записано като решение на МС и всеки може да го види. Така се взимат решения. По отношение на дипломатите такова решение не е взимано.

Водещ: Как еднолично при положение, че това излиза от МВнР и с подпис оттам?

КН: Без Министерски съвет.

Водещ: Г-жа Генчовка като Ви ги спомена тези 70 или голяма бройка, казвате, даде ли Ви информация какво са вършили тези служители.

КН: Не. Подробности няма, доколкото знам, вчера и в зала не е дала информация на изслушването.

Водещ: Защото, ако действително тези хора са имали действия, насочени срещу интересите на страната и Вие просто, за да сте симпатични на вашите избиратели, които обичат Русия с или без Путин, дали не прибързвате и вие с това скъсване на преговорния процес за правителството?

КН: Г-н Николаев, никой, според мен, нямаше до обявяване на решението достоверна информация, с факти, от която и да е служба. Нито в МС – да се каже, ето този Георги Петров е работил по такава и такава линия, добре, да си ходи. Но такова нещо няма.

Водещ: А защо го е направил Кирил Петков?

КН: Нямам представа

Водещ: А тогава какво да пише в тези доклади, нали не допускаме, че пише някакви общи приказки?

КН: Не съм ги виждала, поканете шефа на ДАНС да каже какво има в тях.

Водещ: Могат ли да се разсекретят тези доклади, за които говори?

КН: По закон, само авторът на един документ, който е класифициран, може да позволи той да бъде декласифициран. Това е шефът на ДАНС и вероятно президента, който назначава шефа на ДАНС. Казвайки президента и се сетих – двама души от президентството е имало на този консултативен съвет, така че казаното от г-н Радев, че не е знаел, не е така… Човек от икономическото министерство не е имало.

Водещ: На това същото, на което сте били Вие?

КН: Не, не на Министерски съвет, има си специален съвет към премиера по национална сигурност.

Водещ: Тоест, според Вас, г-н Радев лъже, че не знае?

КН: Поне това, което каза вчера следобед, беше опровергано от шефа на ДАНС, информирали са и главния секретар.

Водещ: Връщам се малко назад, защото казахте – трябвало е да гласуват министрите. Трябвало е, защото така смятате Вие или защото това е тема, за която трябва консенсус, или е трябвало по някакви правила, които са нарушени?

КН: Ние се борихме срещу Борисов и модела, който изгради, където решенията на институциите нямаха значение – някой, някъде нещо обсъжда, решава. Това е принцип в политиката – да се върнат там, където се взимат такива решения – в институциите. Това е голямата политика. И една от целите и приоритетите на БСП – да се върне институционалността.

Водещ: Обадихте ли се на г-н Петков, се за да го предупредите за решението си да спрете преговорите?

КН: Разбира се, веднага след решението на парламентарната група на БСП се обадих първо на премиера и му казах, че смятам, че е редно, принципно и морално ти да го чуеш от мен, а не да го научаваш от медиите, както понякога ние научаваме твои решения. Смятам, че е абсолютно коректно аз да ти съобщя. Групата взе еди си какво решение след 5 мин. слизам при медиите и ще го обявя.

Водещ: Той как реагира, даде ли друг вариант за премиер?

КН: Не. Разговорът беше кратък, не сме задълбавали, аз просто го информирах

Водещ: Вие вярвате ли, както каза Захарова , че това е под чужда заповед, вярвате ли, че това е така?

КН: Не! Не вярвам и нямам информация!

Водещ: Какво ви е обяснението, защо в този момент се случи?

КН: Нямам обяснение, моментът е крайно неподходящ. Всъщност за такова решение моментът винаги е неподходящ .70 дипломати – безпрецедентно решение в световната дипломация, а не само в българската дипломация. Не се прави така!

Водещ: Някои си изгониха, почти си затвориха и посолствата.

КН: Ето, казвам ви, най-голямата бройка е 58 от САЩ.

Водещ: Според Вас не е ли важно дали има доказателства за тяхната дейност, а не бройката?

КН: Разбира се , че е важно и точно защото няма доказателства, стана тази бъркотия.

Водещ: Но не вярвате в това обвинение, в това, че някой друг диктува на българския премиер подобно решение с геополитически отзвук?

КН: След като нямам такава информация, не мога да го твърдя.

Водещ: А какви други случаи има, които вчера подхвърлихте, че и друг път научавате от медиите? И за еднолични решения.

КН: Спомням си реакцията на колегата Христо Проданов, министър на туризма, когато уговаряше туристическия сезон за това лято с големи усилия. Разбрахме от медиите, че се затваря въздушното пространство. За спирането на доставките на „Газпром“ също разбрахме от медиите, спиране на телевизии, важни ключови решения.

Водещ: Всичко свързано с Русия се крие от вас, така ли?

КН: Не казвам, че се крие, въпрос на лоша координация, липса на коалиционна култура. Защото едната партия обявява някакви решения, другите също носим отговорност за тези решения и най-малкото е логично да ни информират, да ги обсъдим, да кажем позиция.

Водещ: Вчера вътрешната опозиция в БСП пусна писмо от 17-те със заглавие : Предателството на Нинова за това, че не само, че сте в коалицията, която гони дипломати, а и за това, че са ви партньори ДБ и ПП със закана никога повече да не са ви коалиционни партньори. Ще спазите ли това всъщност?

КН: Извадете някои от имената на тези 17, извадете им стари изказвания и ще видите, че те бяха част от екип, който създаде ПП, който работеше в тяхната кампания.

Водещ: Кой имате предвид?

КН: Няма аз да споменавам имена. Вътрешната опозиция, когато ПП тръгнаха към политиката, им помагаше и работеше за тях. Ние бяхме тогава политически опоненти, спорихме с Кирил Петков. Значи тези, които създадоха ПП, сега обвиняват нас, защо сме в правителство с тях и постоянно ги критикуват. Има все пак някакъв морал, логика в политиката. Ти си ги създал и обвиняваш друг, защо сега е така. ми да отговорят те как ги създадоха и защо?

Водещ: Вие минахте през няколко червени линии с това съвместно управление. Опитвам се да разбера, защо точно тази тема ви извади от уравнението? По темата за оръжията се преборихте, по темата за Македония беше гласувано, но вие си останахте част от коалицията. Защо точно тази тема? Знаете, че ви подозират в чисто политически интереси. Много голяма е конкуренцията на терена на този вот – хората които обичат Русия, милеят за нея и подкрепят партии, които демонстрират същите чувства. как отговаряте на обвиненията?

КН: Първо да ви кажа за червените линии – ние не прекрачихме нито една, ако решението за Македония беше взето в НС преди правителството да е свалено с вот и да е в оставка, ние щяхме да го напуснем категорично и в НС не подкрепихме това решение, в МС вчера гласувахме против. Толкова по Македония – не сме си нарушили червената линия. Що се отнася до следващия ви въпрос – докато ми го задавахте пред съзнанието ми излязоха срещите с работодателските организации, които осигуряват 85% от БВП и 82% от работните места – от малки сладкарнички, хлебарници, шивашки фирми до най-големия бизнес в България. Когато Асен Василев обяви , че спираме доставките на Газпром бяхме една седмица денонощно в срещи, разговори – всички те казаха: „Направи всичко възможно това да не се случва – затваряме фалираме не можем да си позволим цената на други доставки още повече, че в момента не може да ни ги дадете, нямате готовност да ги доставите, направи всичко възможно да ни осигурите работа и на работниците работните места и да запазим икономиката“. Това е движещата сила в нашите решения – националният интерес, не политически дали ще вземе електорат, не е дали е Путин и любов към него, националният интерес е българският интерес. Имаме ли проблем с доставките, има ли проблем с икономиката, стана ли инфлация, бедни ли са хората?

Водещ: Мисли ли сте да влезете в пряк контакт с Путин от страна на българското правителство.

КН: Имахме една идея на нашия НС на БСП да предложим България да бъде място, където да се търси диалог за мирно решаване на конфликта в Украйна. за търсене на дипломатически изход. Това е единственото решение на тази криза, продължаването на войната, санкции и контрасанкции, виждате, че рушат в света икономики, земеделие и т.н. Единственото решение е да се намери дипломатически мирен изход и да започне да се възстановява нормалността в света.

Водещ: Ние сме със страни, които Русия приема за вражески държави.

КН: Лошо! Дадох ви примери – Германия не е в този списък, Италия не е, Испания, Гърция, защото подходиха точно по този начин – националният интерес, икономиките, семействата, доходите.

Водещ: Ние ще викаме вие сте ни приятели, пък те ще ни сложат в лошия списък. Нямаме избор в тази ситуация.

КН: Мисля, че като политици ние трябва да изразяваме мнението на хората, които са ни избрали и ако тези хора мислят така, и ние тръгнем в друга посока, какъв е смисълът в представителната политика?

Водещ: Геополитически може ли да се смени мястото на сраната? Коментатори казаха, че е възможно да се стигне до коалиция “Кремъл”, с такова работно заглавие , където включиха „Възраждане“, „Български възход“ и БСП. Какво мислите?

КН: Не е възможно да се промени европейският път на България. И не е разумно . България е член на ЕС с всички последици от това. И ако някой мисли в тази посока, да излизаме от Европейския съюз, това е абсолютно неразумно. Внушението напоследък – да се създаде мнозинство, евроатлантическо, срещу друго някакво, е опит на Борисов да се препере, да се забрави другото мнозинство, заради което хората бяха на улицата – смяна на неговия модел, смяна на начина, по който се управляваше държавата – без институции и еднолично, смяна на начина, по който се раздаваха парите – на близък кръг фирми, върховенство на закона… тоест – „Хайде забравете това, за което вие се събрахте и дайте да се преформатираме като евроатлантици, пък ще си крадем“.

Водещ: Тоест БСП не би участвала в такова мнозинство. Това означава ли, че бихте участвали в другото, коалиция „Кремъл“, коалиция „Митрофанова“?

КН: Ако ме питате за избори, ако се стигне дотам и не можем да съставим кабинет, ще си отидем на избори, ще видим какво ще каже българският народ и след това ще разговаряме.

Водещ: Вие кого ще подкрепите за премиер, ако се мине във фаза да не се ходи на избори, а ПП да предложат някой. Ако предложат Никола Минчев или г-н Гюров, това приемлив вариант ли е за БСП да даде своите гласове?

КН: Ние вчера излязохме с позиция, че няма да преговаряме, ако кандидатът е Кирил Петков. Ще изчакаме да видим какво ще предложат, ще обсъдим отново в парламентарната група и ще кажем. В тази връзка г-н Петков поиска среща с парламентарната група на БСП за България.

Водещ: Защо?

КН: Снощи поиска такава среща и днес ще има. Така че ни предстои някакъв разговор.

Водещ: Какво очаквате от тази среща? Да ви убеждава, че той трябва да остане като номинация ли?

КН: Ще видим, след срещата ще ви информираме. Тя ще бъде в парламента, така че всички журналисти ще бъдете там.

Водещ: Други условия ще имате ли, за да продължите преговорите, освен името на Кирил Петков?

КН: Условия не, но програма, приоритети, актуализацията на бюджета, Планът за възстановяване и устойчивост, бюджетът за 23-та, реформите, социалната политика. Дано да ни остане малко време за бюджета, най-важната тема в момента, който влезе в такъв хаос… Аз бях вчера за малко в залата да призова за подкрепа за икономиката и видях такъв хаос…

Водещ: Г-н Петков да не участва в проектоправителство или само да не е премиер – нека уточним?

КН: Това, което казахме вчера е, че настояваме за друг кандидат за премиер. Оттук нататък те си решават кой да бъде.

Водещ: Ако се стигне до третия мандат и той е при вас, ще преговаряте ли с Продължаваме промяната?

КН: Ще решим. Когато реши президента и ако ни го даде, се събираме Националния съвет и го решаваме. Не бързаме, едно по едно.

Водещ: С президента докъде ще стигнете?

КН: В какъв смисъл?

Водещ: До ръкопашен бой?

КН: В никакъв случай.

Водещ: Помним един звезден момент, в който вие сте победителите заедно на президентските избори. Сега репликите, които чуваме между вас, са много по-тежки от тези, които си разменяте с ГЕРБ, например, и с ДПС.

КН: Е, репликите, които съм си разменяла с Борисов не могат да се мерят с нищо друго. Тука не сте прав.

Водещ: Вие ли предадохте президента или той ви предаде?

КН: Първо, ако върнете назад тези реплики, ще видите, че ние никога – БСП или който и да е от нас, пръв не е нападал президента. Или не го е критикувал. Никога. Винаги нашите реакции са в отговор на някакво действие или думи на президента. Бих определила нашите отношения като обективни – когато е прав, винаги сме били заедно и сме го подкрепяли.

Да припомня – на площада, когато влезе прокуратурата в президентството, в парламента, когато Цветанов му искаше импийчмънт през две седмици. Излизали сме, бранели сме, позиции, вета по закони, които е налагал, по политики… Но когато не е прав, не можем да мълчим. Затова казвам – обективни отношения. Ще дам пример от последните месеци. При най-социалния бюджет в последните 20-30 години, това е обективен факт, с 22 милиарда след актуализацията, да кажеш, че има провал в социалната политика и че БСП не си е изпълнила социалния ангажимент към България, е необективно, да не кажа по-силна дума. Има ли безплатни детски градина? Има. Семействата, за децата на които няма места в детските градини, получиха ли пари? Получиха. Има ли 1,2 млрд. лв. за ваучери за работници, с тях могат ли да си платят тока, водата, храна да си купят, че даже и културен чек да си вземат и да отидат на почивка? Има ли преизчисление и дай Боже да го приемат преизчислението на пенсиите? Майчинството стана ли 710 лв. за втората година? Младите семейства ще ползват ли данъчно облекчение, необлагаем минимум – 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две? Е това какво е? Десет години БСП при ГЕРБ се борим за едно от тези неща да стане. Сега всички тези – и още много, които нямам време да изброя, станаха за пет месеца. Благодарение на БСП. Никой не знае какво ни е коствало в разговори да убеждаваме нашите коалиционни партньори това да се случи. Никой не знае какви усилия. И да излезеш и да пренебрегнеш тези усилия на десетки хора в БСП, които сме ги полагали в тия пет месеца, и да кажеш няма нищо социално… Е как да не излезеш да критикуваш?!

И благодаря на партньорите, че проявиха през тези пет месеца социална чувствителност. На Асен Василев благодаря! Като министър на финансите разбра за какво се борим и откликна на нашите болежки.

Водещ: Началникът на Вашия кабинет Калоян Методиев пред bTV вчера буквално обвини президента в коалиция с ГЕРБ и ДПС и в подмолното, както мисля, че го нарече, сваляне на кабинета. Вие обвинявате ли го в това? В коалиция с тези партии, срещу които и вие, и той се борехте?

КН: Гледаме фактите. Г-н Радев и г-н Борисов през последните месеци започнаха да говорят еднакво срещу кабинета и срещу тази коалиция на промяната, която се създаде. При това не ни дадоха и сто дни. Даже имаше едно изказване от президентството: „Нямате сто дни“. Когато видиш какви тези има срещу правителството, когато двама души ги изговарят почти еднакви, то е очевидно каква е целта. Най-странното ми е, опитвам се да анализирам, да търся логика в тия политически процеси – президентът и президентството тръгнаха бързо срещу партиите, които всичките го подкрепихме – ДП, ПП, ИТН, БСП – ние го подкрепихме.

Водещ: Времето ни притиска. Ако имате да добавите нещо за оръжията, защото всички мислят, че се правите на луда , пък знаем, че отиват оръжия до Украйна по един или друг начин. Какъв толкова е проблемът да се спори, че не отиват, като знаем, че отиват?

КН: Защото е вярно, че не отиват.

Водещ: Минават от другаде, но са там.

КН: Ние не можем да контролираме като продадем оръжие на Чехия, къде отива. Оръжие в Украйна не отива. И колегата от ВМЗ-Сопот, който бе преди мен, който уж дойде да ме опровергае, потвърди всичко, което сме казали. Има ли договор 2021-ва година от служебния кабинет? Има, той го потвърди. Има ли намерение от Афганистан да тръгне оръжие за Украйна? Има. Не са ли получили разрешение за такава сделка? Не са. Клиентът купил ли си и е тази стока? Купил си я е. Като не получи разрешение за Украйна, той потвърди – клиентът си го взе и си го занесе в неговата държава.

Водещ: Има ли ваш подпис, с който се спира тази сделка?

КН: Тази сделка изобщо не е допусната за разглеждане, за да има такъв документ. Ние отказахме да я разглеждаме, като видяхме, че дестинацията е Украйна.

Водещ: На коя Корнелия Нинова да вярваме – на Корнелия Нинова, която ме убеждаваше, че който не иска машинно гласуване, не иска честни избори или на Корнелия Нинова, която сега се опитва да ревизира закона, така че да влезе отново и хартията?

КН: Корнелия Нинова, която има характер да си признава грешките. Нашата битка за машинно гласуване беше грешка.

Водещ: Няма ли да е грешка, ако се върнат бюлетините с всички възможности за злоупотреби?

КН: Ние предлагаме смесено гласуване – и машини, и хартия по избор на човека. Тоест ние не премахваме машините. И второ – това че държавата не може да се справи с манипулациите на вота, с купен вот и така нататък, не означава, че трябва да лишим между 300 000 и 500 000 души от право на глас, които не отидоха да гласуват.

Водещ: А защо не се справите с една кампания, която да научи тези хора да мога да гласуват с машини?

КН: Напоследък говорим за ценностни избори. Кое ценностното – конституционното, изконното човешко право да идеш да гласуваш или това, че държавната администрация не може да хване купувачите на гласове и да ги вкара, където е мястото им.

Споделете