Loading...

Вицепремиерът Нинова: Цените, инфлацията и доходите са тема номер едно за нас

Вицепремиерът Нинова: Цените, инфлацията и доходите са тема номер едно за нас

„За нас темата с цените, инфлацията и доходите е абсолютно номер едно във вътрешен план. Свикваме трите съвета – икономика, финанси и социален, те са експертните на коалицията, с предложения да обсъдим на първо четене някои идеи. Ние предлагаме 3 посоки на разсъждение, които след това да се обединим и изчислим колко ще струват.“ Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в ефира на БТВ, като припомни, че през месец юни предстои и актуализация на бюджета.

Първата група действия, която Нинова предлага, са данъчни въпроси. „Дали е възможно да намалим ДДС на регулираните стоки, защото това е гаранция, че ще падне цената и до крайния потребител. Например – ток, парно, вода през КЕВР, където са регулирани цените. Друг данъчен акцент можем да потърсим през акциза на горивата, макар че ние сме на най-ниските горива в Европа“, обясни тя.

По отношение на семействата, бедните хора и помощ на работещите бедни – минимален праг, който да е необлагаем минимум. По отношение на пенсионерите тя обясни, че се разработват няколко варианта за преизчисление на пенсиите.

Друго направление на работа, която очерта, е налагане на таван на някои цени. „В Европа Мицотакис наложи таван на печалбите на фирмите, Румъния наложи таван на цената на енергията, Полша намали ДДС на тока на 5%, а на газа 0%, Педро Санчес предложи таван на цени на храни и това беше сериозно обсъдено на срещата на премиерите в Брюксел. Така се действа в някои европейски държави, това дава ефект и помага на хората“, посочи министър Нинова, като допълни, че трябва да бъде фиксирано и определението “енергийно бедни“, както и да се обсъди въвеждане на т.нар. “водни помощи“.

„Вчера сме обсъждали с министъра на финансите и той вече е възложил на екипи да изчисляват възможните варианти“, заяви Корнелия Нинова. По думите ѝ ДДС на нерегулирани цени не винаги ще доведе до намаляване на цената, но на регулираните цени – това са лекарствата и цените през КЕВР, всяко намаляване на ДДС води до намаляване на цената. „Намаляването на ДДС на регулираните стоки много ще помогне и на икономиката и фирмите“, допълни вицепремиерът.

Споделете