Loading...

Вицепремиерът Нинова: За първи път сме №1 по индустриално производство в ЕС

Вицепремиерът Нинова: За първи път сме №1 по индустриално производство в ЕС

„Вчера Европейската статистическа агенция „Евростат“ излезе с данни, според които за първи път България се нарежда на първо място в ЕС по ръст на индустриално производство. Рекорден ръст от 20,02 %“. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя добави, че такава добра новина страната ни не е имала през последните 15 г. – от 2007 г., от когато сме държава член на ЕС.

„Това се дължи на 4 причини – спряхме рекета върху бизнеса, ограничихме кражбите и течовете, правителството подкрепи фирмите с компенсации за скъпия ток и самият бизнес положи усилия с реорганизация и оптимизация на производството си, за да постигнем този резултат.

Това означава повече работни места, повече данъци, по-високи заплати за работниците, повече средства – за безплатни детски градини, за млади семейства и за пенсионери“, каза още Нинова.

Тя представи данните на Евростат, според които България е на първо място по индустриално производство в ЕС. „Виждате, че се справяме по-добре от всички европейски държави“, каза икономическият министър и отчете ръст във всички сектори на икономиката в износа и вноса.

„Тези резултати показват, че правителството не падна от вот на недоверие за лоши икономически показатели, а заради лоши икономически интереси. Тези добри показатели обаче не трябва и да ни успокояват. Те са прекрасна новина за България. За първи път сме на първо място в ЕС, и то по индустрия и икономика. Но не бива да ни успокояват, защото инфлацията е висока, цените са високи, доходите са ниски“, обясни още Нинова.

Тя беше категорична, че за да продължи тази тенденция, трябва да има политическа стабилност и икономическа предвидимост. „А това означава да положим усилия да съставим редовно правителство и работещ парламент. Така ще гарантираме тази тенденция, която за пръв път се случва за България да продължи“, обясни вицепремиерът Нинова.

Споделете