Loading...

ВКП е образувала преписка по сигнал на министър Нинова

ВКП е образувала преписка по сигнал на министър Нинова

Във връзка с изнесени факти от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова по повод Световното изложение “Експо 2020” в Дубай, Върховната касационна прокуратура (ВКП) е образувала преписка по сигнал, съдържащ данни за закононарушения. Преписката е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура с оглед на данни за евентуално извършено длъжностно престъпление.

В началото на м. февруари министър Нинова даде пресконференция по темата и нарече всичко това „корупционна схема“. „Според нас подобни неща злепоставят името на България в чужбина. Вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитетът, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации, то в този случай нищо от това не е изпълнено”, каза Нинова, когато съобщи резултатите от одита. Та бе категорична, че спира плащането по този контракт.

Оказа се, че до момента са изплатени предплатено 78% от средствата по контракта, който е за общо 6,720 млн. лева, а редица действия не са изпълнени. Авансите са изплатени през 2019 и април 2021 година, т.е. по време на третия кабинет ” Борисов “. Сега България ще си търси 50% гаранция по сумата на изплатените задатъци и стопира поискани за погашение нови 700 000 лв.

Споделете