Loading...

Водещ немски производител на машини с намерение да отвори завод у нас

Водещ немски производител на машини с намерение да отвори завод у нас

Крупни семейни предприятия от Германия насочват поглед към Източна Европа в търсене на по-добри условия за бизнес. Основните причини за миграцията на немски производства са по-тежките данъчни условия, налагани на фамилните компании в Германия и по-конкретно наследствения данък. Освен това се отбелязва влошаването на качеството при производствата и повишаване на разходите на германските предприятия, базирани в Китай. Това стана ясно на срещи на министъра на икономиката Божидар Лукарски с изпълнителния директор на Съюза на производителите на машини и съоръжения (VDMA) г-н Елгар Щауби и с управителя на Фондация за фамилен бизнес г-н Щефан Хайдбредер, които се проведоха в рамките на работно посещение на министъра в Мюнхен.

Съюзът на производителите на машини и съоръжения представлява над 3100 предимно средни предприятия от индустрията, което го превръща в най-големия индустриален съюз в Европа. Една от фирмите, членове на Съюза, които вече имат конкретен план за изграждане на фабрика у нас е Multivac – лидер в производството на опаковъчни машини. Компанията присъства на пазара в 140 страни и осигурява заетост на 4 500 работника в седем производствени бази в различни части на света. Планираната инвестиция у нас е втора за компанията, която към момента има собствено представителство в София.

Фирмата работи по проектът за ново производство на стойностот 2,5 млн. евро и първоначално ще разкрие 80 работни места, като фокусът ще бъде производството на технически модули. Ръководството на компанията се очаква скоро да вземе финално решение за локацията на инвестицията, като изборът се свежда до България или Румъния.

„Много немски компании изпитват недостиг на квалифицирана работна ръка в Германия и се оглеждат за други инвестиционни дестинации“, посочи финансовият директор на Multivac Кристиан Трауман. Той оцени качеството на българските кадри като много добро, което е и причината в първото им предприятие да няма нито един служител от Германия.„Поддържаме тясно сътрудничество с Техническия университет в София, в момента дори имаме 4 стажанта“, допълни той.

Министър Лукарски посочи, че страната ни има традиции в машиностроенето, както и подходящи условия за развитие на високотехнологичнии иновативни производства като това на Multivac. Като конкретен пример той даде предоставяните от Национална компания „Индустриални зони“ възможности и по-конкретно зоната в Божурище, където наскоро завод откри друг голям немски инвеститор – BHTC. По думите на министър Лукарски Министерство на икономиката и Българска агенция за инвестиции се ангажират да съдействат максимално на потенциални инвеститори. Той предложи при предстоящото посещение на ръководството на компанията да бъде проведена среща в БАИ за обсъждане на конкретните възможности и инвестиционни стимули, които страната ни предоставя.

Интерес към българския пазар проявява и друг член на Съюза – „Баумюлер“, която работи в сферата на автоматизиране на производствените процеси, като реализира годишни обороти от 220 млн. евро и има над 1600 служителя по цял свят. Компанията има изградени производства в Чехия и Словения, а амбициите й са за разширяване на пазарния дял у нас. По предложение на министър Лукарски компанията, както и Съюза на производителитена машини и съоръжения ще търсят сътрудничество с Изпълнителна агенция занасърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) за идентифициране на потенциални партньори от българска страна. Членове на Съюза ще търсят възможности от взаимен интерес с български компании и на предстоящ през октомври форум в София, участие в който към момента са заявили близо 40 баварски компании.

На среща с управителя на Фондация за фамилен бизнес г-н Щефан Хайдбредер министър Лукарски посочи, че приоритет на българското правителство е насърчаването на малките и средните предприятия и в частност на семейния бизнес, който в Германия например се явява гръбнакът на икономиката. По думите на министър Лукарски обаче България има ограничен опит в насърчаването на фамилните предприятия. „Сега прохождаме в тази сфера и опитът на Фондацията за фамилен бизнес би бил много ценен за нас“, посочи министър Лукарски. Той заяви, че планира да направи преглед на успешните практики, изследвайки не само Германия, но и Франция, Австрия, Великобритания, на база на което да бъдат направени предложения за мерки в подкрепа на семейния бизнес у нас. Двамата се договориха за първата стъпка, която ще бъде организирането на конференция за представяне на тези практики в София догодина.

„Практиката на повечето семейни компании в Германия е да изнасят 2/3 от собствеността си в страни, които предоставят по-благоприятни условия за тяхното развитие“, посочи Хайдбредер. По негови думи планирания в Германия данък наследство в размер на 30% е сериозно предизвикателство за семейния бизнес, който насочва погледа си към страните в Източна Европа. Това определя възможности за привличане на нови инвестиции и у нас. В България вече оперират водещи немски фамилни бизнеси и опитът им е показателен за други, които обмислят изнасяне на производство в други страни, обясни Хайдбредер.

В рамките на посещението си министър Лукарски посети и завода на BMW. Той представи последните положителни индикации в развитието и привличането на високотехнологични компании от сферата на производство на компоненти за автомобилната индустрия у нас. Йън Робъртсън, член на УС на BMW определи потенциала на българския пазар като добър и посочи, че увеличените продажби на BMW в България са барометър за подобряващото се икономическо състояние на страната ни.

Споделете