Loading...

За първи път от седем години се проведе заседание на Корейско-Българския комитет за промишлено коопериране

За първи път от седем години се проведе заседание на Корейско-Българския комитет за промишлено коопериране

Очаква се корейска компания от автомобилния сектор да навлезе на българския пазар

Износът на България за Република Корея се увеличава с близо 120% през първото полугодие на 2018г. и достига 40.5 млн. щ. д. Ще работим усилено тази тенденция да продължи и занапред, защото считаме, че обемът не е достатъчен. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на Втората сесия на Българо-корейския Комитет за промишлено коопериране, който се проведе в Сеул. От българска страна председател на комитета бе зам.-министър Борисов, а от корейска заместник-министърът на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея г-н Канг Минг Су, постоянен комисар в Корейската търговска комисия. Това е първият път от седем години насам, когато двете страни провеждат подобни разговори. Очаква се следващото заседание на комитета да се проведе в България през идната година. По време на посещението на делегацията в Сеул от корейска страна беше представен току-що подписан търговски договор, съгласно който ще бъде гарантиран износ за региона на продукти от хранително-вкусовата промишленост на стойност 30 млн. щ.д.

Двамата заместник-министри се обединиха около мнението, че има сериозен потенциал за увеличаване на стокообмена и дискутираха засилване на икономическите отношения между двете страни. Зам.-министър Борисов подчерта, че за първите шест месеца на тази година двустранната търговия нараства и е на стойност 134.7 млн. щ.д., отбелязвайки 80 % увеличение спрямо същия период на 2017 г. По думите му страната ни е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти в България, особено в областта на автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, високотехнологичните и иновационни производства. „По отношение на българския износ считаме, че потенциал за разширяване на експорта ни за Корея имат стоки като етерични масла и продукти от роза, вино, фармацевтични и козметични продукти, хранителни и софтуерни продукти”, допълни той. Значим потенциал за сътрудничество и привличане на инвестиции имат преработващата промишленост, инфраструктурното строителство и енергетиката.

Икономическият заместник-министър проведе среща и със заместник – министъра на външните работи на Република Корея г-н Юум Канг-Хион, на която изтъкна че Корея е стратегически икономически партньор в източноазиатския регион и посочи, че ще бъде насърчено по-нататъшното развитие на двустранните отношения.

Борисов договори провеждането на съвместен бизнес форум с г-н Ким Джундонг, заместник-председател на Корейската търговско-промишлена палата (КСCI), която е най-мащабната икономическа организация в Корея. Двамата се разбраха делегация от корейски фирми от различни сектори да посети България с цел създаване на контакти и реализиране на съвместни проекти.

Заместник-министър Борисов проведе срещи и с корейски компании от автомобилния сектор, които проявяват интерес за инвестиции в България. Стана ясно, че корейска компания лидер в производството на компоненти за автомобили ще се сдобие с два завода в България с близо 500 работници, като част от глобална сделка по придобиване на активи и диверсифициране на производството. Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2019 г., като впоследствие производствените мощности в България да се разширяват. „Страната ни е атрактивна инвестиционна дестинация за автомобилната индустрия. Вече е ясно, че някои от важните цели на нашето сътрудничество могат да бъдат, популяризирането на корейски проекти в индустриалните зони в България, както и привличането на повече корейски инвестиции в автомобилния сектор и в развойни центрове в страната“, подчерта Борисов. Той представи и насърчителните мерки, които България предлага на потенциалните корейски инвеститори, както и стабилните макроикономически показатели и предимствата на страната ни като ниски корпоративни данъци и оперативни разходи, както и висококвалифицирана работна ръка.

В българската делегация участваше и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството – Валентин Йовев, представители на МРРБ, Министерство на транспорта и информационните технологии, Министерство на икономиката и Аутомотив Клъстер – България.

Споделете