Loading...

Задълбочаване на двустранното търговско сътрудничество обсъдиха главният секретар на Министерство на икономиката и заместник-министърът на търговията на Китай

Задълбочаване на двустранното търговско сътрудничество обсъдиха главният секретар на Министерство на икономиката и заместник-министърът на търговията на Китай

Възможности за задълбочаване на двустранното търговско сътрудничество между България и Китай обсъдиха главният секретар на Министерство на икономиката Владимир Туджаров и заместник-министърът на търговията на Китай г-н Фу Дзъин по време на двустранна среща в рамките на Третия форум за търговия и инвестиции между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който се провежда в град Нинбо.

„Приветстваме инициативата и ангажимента на Министерството на търговията на Китай за развитие на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа“, подчерта Владимир Туджаров. Главният секретар на Министерство на икономиката заяви, че българският бизнес има траен интерес и търси възможности за ръст на износа към китайския пазар, в резултат на което през последните години Китай заема второ място сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз. Туджаров посочи, че България има необходимия потенциал да изнася за Китай висококачествени храни и селскостопански продукти, етерични масла и козметика. „Стартирали сме общо 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти, от които са финализирани четири“, поясни той. Главният секретар на Министерство на икономиката допълни, че към момента най-актуален е въпросът за финализиране на процедурите за внос в Китай на тютюн, плодове, месо, фуражи, белен слънчоглед.

„Китай ще внесе стоки на стойност над 8 трилиона долара през следващите 5 години и това дава възможност българските продукти да разширят присъствието си на китайския пазар”, посочи от своя страна заместник-министърът на търговията и представител на Китай по въпросите на международната търговия г-н Фу Дзъин. И от двете страни беше изразена готовност за съвместно развитие на инициативата “Един пояс един път”. От Китайска страна беше поставен акцент върху секторите транспорт и пътна инфраструктура, високи технологи, ИКТ и туризъм. “Ще насърчим китайските компании да инвестират в България в областта на високите технологии, логистиката, индустриалните паркове”, заяви Фу Дзъин. Той изрази надежда българските фирми да използват активно платформата която форумът за търговия и инвестиции Китай-Страните от ЦИЕ в Нинбо предоставя за представяне на българските продукти и установяване на контакти с потенциални китайски партньори. „Министерството на търговията ще продължава да оказва съдействие пред компетентните китайски органи за по- бързото финализиране на техническите изисквания за регламентиране вноса на български храни и селскостопански продукти в Китай“, допълни Фу Дзъин. Двете страни се договориха конкретните обсъжданията за разширяване на търговки-икономическото сътрудничество да продължат в рамките на следващо заседание на Българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество.

„Бих искал да Ви уверя в готовността ни да подкрепяме нови бизнес начинания и разрастване присъствието на китайския бизнес в България“, каза още Туджаров. Той изтъкна, че България разполага с редица предимства за китайските компании, които желаят да установят свои представителства и производствени мощности у нас, като насърчителни мерки за подкрепа на инвестициите и благоприятни данъчни режими, които ни превръщат в атрактивна и конкурентна инвестиционна дестинация в Европа. По думите му голяма част от реализираните китайски инвестиции у нас са в селското стопанство, което безспорно се очертава като една от приоритетните и за двете страни области на сътрудничество. Признание и доказателство за потенциала за сътрудничество в сектора на селското стопанство е и фактът, че в рамките на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, през 2015 г. България пое домакинството на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство във формат 16+1, който функционира успешно.

По-късно главният секретар на Министерство на икономиката се срещна с представители на JAC MOTORS, производител на леки и тежки автомобили. На срещата бяха обсъдени предимствата, които България предлага като платформа за китайските продукти към ЕС и интерес на компанията за асемблиране на електрически автомобили у нас. От своя страна Кевин Шен, мениджър продажби за района на Европа и Северна Америка покани главния секретар на Министерството да разгледа производствените база на компанията в град Хъфей. Той поясни, че Jac Motors има общо шест завода в Китай, в които за миналата година са произведени 630 хиляди автомобила, а оборотът на компанията е бил 15 милиарда долара.”Планираме да произвеждаме в Китай и да внасяме в ЕС. След като се утвърдим на пазара ще помислим за преместване на производството в ЕС и България е потенциална възможност за това”, поясни Шен.

Свързана медия

Споделете