Loading...

Задълбочаване на икономическото сътрудничество обсъдиха министър Караниколов и вицепремиерът на Монголия

Задълбочаване на икономическото сътрудничество обсъдиха министър Караниколов и вицепремиерът на Монголия

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с вицепремиера на Монголия г-н Енхтувшин. Двамата обсъдиха търговско-икономическото сътрудничество между двете държави в Улан Батор, където се провежда Седмото заседание на Българо-монголската междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество.

Министър Караниколов изтъкна, че стокообменът от 2.1 млн. щ.д.за 2018 година не отговаря на възможностите на двете страни. По думите му желанието на българската страна в областта на двустранното сътрудничество е да бъдат набелязани реални стъпки за засилване на взаимодействието, с цел активизиране на взаимната търговия, както и с цел идентифициране на нови възможности.

Икономическият министър проведе среща и със съпредседателя на Българо-монголската междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество – г-н Ендонперенлей, министър на образованието, културата и науката и спорта на Монголия. Той посочи, че през 2015г. е подписан договор за сътрудничество между Монголия и България в областта на селското стопанство, който е открил нови перспективи за развитие на отношенията между двете страни. Министър Ендонперенлей подчерта, че по време на междуправителствена комисия ще бъде дискутирано сътрудничеството в областта на науката, младежта и спорта и че Монголското правителство отдава голямо значение на визитата на българския министър и очаква отлични бъдещи резултати.

От своя стана министър Караниколов бе категоричен, че основни приоритети в разговорите между двете страни трябва да са образованието и науката, защото те ще доведат до бъдещи резултати в икономиката на двете страни. „Оценявам възможността успоредно с провеждането на МПК да се организира и бизнес форум, който още повече ще благоприятства развитието на нашите икономически отношения“, допълни той.

Свързана медия

Споделете