Loading...

Зам.-министър Александър Манолев: Около 30% от всички сключени договори по ОПИК се реализират в Северозападна България

Зам.-министър Александър Манолев: Около 30% от всички сключени договори по ОПИК се реализират в Северозападна България

Компания в областта на машиностроенето проучва разкриването на логистичен и производствен център във Видин

Сериозна компания в областта на машиностроенето има интерес да разкрие производствен и логистичен център при Видин на над 20 декара площ като преговорите са в напреднала фаза. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на дискусия за демографските и социални проблеми в област Видин, организирана от Министерството на труда и социалната политика.

„За мен индустриална зона Видин е една от най-перспективните за развитие в цяла България“, каза зам.-министър Манолев. По думите му тя е особено атрактивна за компании от Централна Европа заради възможността да се използва река Дунав като транспортна връзка, наред с наличната автомобилна и железопътна инфраструктура. „Още повече, че този регион е перспективен за развитие за правителството и приоритетно се презентира пред потенциални инвеститори“, допълни Александър Манолев и акцентира, че с решение на правителството е премахната разпоредбата, с която се забранява да се продават терени и да се отстъпва право на строеж в индустриална зона Видин – важна стъпка за активизиране на нейното развитие.

В рамките на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ е заложена хоризонтална цел за насърчаване на икономическото развитие на Северозападния район, стана ясно от неговото изказване. „Към момента около 30% от всички сключени договори по ОПИК се реализират в Северозападна България като те са на обща стойност от над 264 млн. лв. Вече 158 от тях са успешно приключили и благодарение на тях са инвестирани над 73 млн. лв. в икономиката на региона“, каза още зам.-министър Манолев.

В дискусията, която се проведе във Видин, участие взеха заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, нейният съветник доц. Георги Бърдаров, областният управител на Видин Албена Георгиева и др.

Споделете