Loading...

Зам.-министър Борисов: 11 проекта на стойност 300 млн. лв. и над 8200 работни места в автомобилостроенето се изграждат в момента

Зам.-министър Борисов: 11 проекта на стойност 300 млн. лв. и над 8200 работни места в автомобилостроенето се изграждат в момента

От началото на 2016 г. са сертифицирани 10 проекта и е създадена подходяща нормативна рамка за още един. Инвестиционните проекти са в сферата на автомобилостроенето и са на стойност 300 млн. лв., като създават над 8 200 нови работни места. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в дискусия на тема „ДА! На Българското автомобилостроене“, организирана от в-к „Стандарт“. В дискусията участие взеха още вицепремиерът Валери Симеонов, Васил Велев, председател на АИКБ, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и представители на сектора.

Зам.-министър Борисов подчерта, че износът на бранша също се увеличава, като за периода януари – април 2018 г. е 512 млн. лв. и съставлява 4% от общия износ на страната. Над 170 фирми оперират в България, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди, това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него. Борисов беше категоричен, че темповете на нарастване в автомобилния сектор задминават тези на ИКТ сектора. Прогнозата на автомобилния сектор е, че над 45 хил. нови работни места ще бъдат необходими в следващите години. „Министерството на икономиката, по линия на Закона за насърчаване на инвестициите, може да подпомогне обучението на кадри и персонал за индустрията“, допълни зам.-министър Борисов.

Икономическият заместник-министър изтъкна, че автомобилостроенето е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в България. По думите му за периода 2005 – юли 2018 г. само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите надхвърля 1 милиард лв., като генерираната заетост по тях е 13 хиляди нови работни места. „Годината започнахме със стартиране на проектите на „Самарм“ ООД, Самоков, за производство на бронирани автомобили, „ВИТТЕ Аутомотив България“ ЕООД в гр. Русе за 308 работни места и 12 млн. лева инвестиция, „Одело Фарба България“ ЕООД гр. Пловдив за 338 работни места и 62 млн. лв. инвестиция и „Леони“ в гр. Плевен 2 хил. работни места и 64 млн. лв. инвестиция. Водим преговори за производство на електро камиончета в България, също така разговаряме с няколко компании за асемблиране на електробуси. Информирани сме и за конкретен проект за доставка на електробуси за областен град, с които компанията да оперира за 7 години, след което да ги предостави на общината, като тенденцията е тази компания да изгради и завод в страната. Не на последно място, имаме запитвания за асемблиране на трактори. Нашата основна цел е изграждането R&D център за автомобилната индустрия в сферата на автономните автомобили и електромобили“, подчерта икономическият зам.-министър.

Зам.-министър Борисов посочи още, че индексът на промишленото производство в автомобилният сектор през 2016 г. и 2017 г. е съответно 10.4% и 7.6%, докато за периода януари – май 2018 г. при база 2015 г. се наблюдава ръст 47% на промишленото производство и 45% на оборота в сектора. „Автомобилното производство в страната има установени традиции и опит, развита е подходяща базова инфраструктура за нуждите на производствената индустрия“, поясни Борисов.

Споделете