Loading...

Зам.-министър Борисов: България е на международната инвестиционна карта, а ние ще продължим да създаваме благоприятна бизнес среда

Зам.-министър Борисов: България е на международната инвестиционна карта, а ние ще продължим да създаваме благоприятна бизнес среда

„България е на международната инвестиционна карта, а ние ще продължим да създаваме благоприятна бизнес среда. Мебелният сектор е традиционно силен и значим и вие може да разчитате на нашата подкрепа“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на първия национален дебат „Дизайнът срещу интериора“, който се проведе в рамките на изложенията „Светът на мебелите“ и „Техномебел“.

По време на дебата зам.-министър Борисов подчерта, че през последните години трендът на увеличение е устойчив и през миналата година износът на мебели е бил около 335 млн. евро. Около 1 млрд. лв. е производството и между 2 и 3% от добавената стойност на икономиката се дължи на този бранш. Той изтъкна още, че когато има добра бизнес среда и се работи за насърчаване на бизнеса, тогава може да се очакват и резултати – високи нива на добавена стойност, повече работни места, респективно създавайки растеж.

Заместник-министър Борисов подчерта, че световната икономика в момента е в период на растеж. „Очакваме растеж около 3% в глобален аспект, а в България около 4 %. Амбицията на Министерство на икономиката е да надминем тези данни“, изтъкна той. Зам.-министърът припомни, че в момента тече един много сериозен процес на дигитализация на икономиките и отправи апел към бизнеса да има повече иновации в сектора, за да бъдат по конкурентоспособни на световните пазари. По думите му големите и малките фирми изпитват трудности да разберат в кои технологии да инвестират и как да осигурят финансиране за тяхната цифрова трансформация.

По време на събитието зам.-министър Борисов спомена и за мерките, които Министерството на икономиката предприе през последната една година за подобряването на административната среда и намаляване на административната тежест. Той се спря и на подкрепата, която държавата оказва във финасирането към малки и средни предприятия по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Борисов спомена и за участието на държавата в Плана Юнкер, чрез Българска банка за развитие(ББР) „Тя е модератор по този процес имаме и шест банки партньори. ББР може да предложи до 100% гаранции на вашите компании, така че те да получат по ниско финансиране от банките-партньори. Считам, че това е нещо ново, и с него ще насърчим инвестиционните процеси“, заяви зам.-министър Борисов.

Той припомни, че събитието се провежда по време на Българското председателство. „Всички знаем слогана на българското европредседателство, а имено когато всички работим и сме заедно можем да постигнем синергичен ефект“, заключи той.

Споделете