Loading...

Зам.-министър Борисов обсъди задълбочаване на икономическите отношения с министъра по международните въпроси на Северен Рейн-Вестфалия

Зам.-министър Борисов обсъди задълбочаване на икономическите отношения с министъра по международните въпроси на Северен Рейн-Вестфалия

Задълбочаване на отношенията с федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия в областите търговия и инвестиции обсъдиха заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и д-р Щефан Холтхоф-Пфьортнер, министър по федералните, европейските и международните въпроси на германската федерална провинция. На срещата стана ясно, че Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски партньор на България между 16-те германски федерални провинции, като тя е и водещ инвеститор в България от германска страна. Само за последната година бяха реализирани 4 инвестиции в автомобилната промишленост на компании от Федералната провинция, подчерта Борисов.

„За периода януари – октомври 2019 г. стокообменът с Германия е в размер на 7,075 млрд.евро, което е ръст от близо 3%, спрямо същия период на миналата година, а над 17% от общия стокообмен на България с Германия се формира именно от Федералната провинция“, допълни той.

Заместник- министър Борисов посочи, че ще продължат да бъдат насърчавани инвестициите, кооперирането с партньори от Северен Рейн-Вестфалия, реализацията на съвместни проекти и включване на български компании в мрежата на доставчици и поддоставчици.

Д-р Щефан Холтхоф-Пфьортнер заяви от своя страна, че немската страна е заинтересована добрите отношения да продължат, както и да бъде засилено сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес.

Двамата обсъдиха още въпроси свързани с развитието на региона на Западните Балкани и Европейската зелена сделка, като нова стратегия за растеж.

Споделете