Loading...

Зам.-министър Борисов участва в конференция на тема „Перспективи и стратегическо развитие на Черноморския регион“

Зам.-министър Борисов участва в конференция на тема „Перспективи и стратегическо развитие на Черноморския регион“

„Форумът ни предоставя възможности да отговорим на сериозните национални и регионални предизвикателства пред Черноморския регион. Не можем да не отбележим днес значението на региона, като стратегическа част за ЕС. Силен акцент придава и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, сред чиито приоритети е и „Устойчив интегриран подход на Дунавския и Черноморския регион“. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция на тема „Перспективи и стратегическо развитие на Черноморския регион“, която се проведе днес във Варна. Той подчерта, че е от изключителна важност сътрудничеството, както между държавите от Черноморския регион, така и между институциите на национално ниво. „Говорим за устойчиво развитие, което стъпва на три стълба: на ускорено социално развитие, на ускорено икономическо развитие и на екологията“, каза още зам.-министърът.

Борисов изтъкна, че българската икономика бележи непрекъснат ръст, като се очаква тази тенденция да се задържи и през настоящата и следващата година. „България е една от държавите лидери в сферата на финансовата стабилност, амбициите на Министерство на икономиката е икономическият растеж да стигне и да се ускори над 4%, безработицата от 6,5% в страната се доближава до естествената й норма от 5%, като в някои общини от Черноморския регион е под нея“, каза още той.

По време на конференцията зам.-министър Борисов изтъкна, че за постигането на устойчив ръст правителството приоритетно се стреми да предложи оптимални условия по отношение на бизнес средата – намаляване на административната тежест. България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа с утвърден имидж и добри условия за развиване на бизнес.

Заместник-министър Борисов подчерта още, че у нас се наблюдава едно ново предизвикателство – преместването на бизнес индустриални операции от Запад към Изток. „Предстоят ни и други предизвикателства – дигитализацията на икономиката, както и електронната търговия“, каза още той. И подчерта, че Черноморският регион може да бъде един много важен фактор за справяне с тях, тъй като вече имаме утвърдени общини, които печелят такива награди, това са общини предимно от Черноморския регион.

По време на форума Борисов изтъкна, че Черноморският регион винаги е бил от ключово значение за регионалното развитие от историческия път на коприната към стратегически енергийни и транспортни коридори. „Искам да подчертая важността на политиката за развитието на Черноморския регион, като възможност за инвестиции, трансфер на иновации и конкурентоспособност, съобразени с опазването и подобряването на околната среда“, каза още той.

В заключение зам.-министър Борисов увери участниците във форума, че институциите ще продължат да отдават голямо значение на развитието на икономическите отношения със страните от Черноморския регион чрез тясно сътрудничество в области от взаимен интерес.

Свързана медия

Споделете