Loading...

Зам.-министър Борисов участва в отбелязването на професионалния празник „Ден на металурга“

Зам.-министър Борисов участва в отбелязването на професионалния празник „Ден на металурга“

„Министерството на икономиката високо цени сътрудничеството с Българската асоциация на металургичната индустрия. Убедени сме, че това сътрудничество ще се развива и в бъдеще, защото повишаването на конкурентоспособността на българската индустрия и утвърждаването й на европейските и световните пазари е наша обща цел“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на честването на професионалния празник – Деня на металурга. Организатор на събитието е Българска асоциация на металургичната индустрия и ЕТЕМ. На церемонията присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БAMИ Антон Петров, ръководители на работодателски и синдикални организации, представители на металургичната общност, дипломати и др.

По време на събитието зам.-министър Борисов подчерта, че през последните години металургичната индустрия е направила качествен скок в своето развитие. „В този сектор работят вече около 13 000 души, а само за първите 8 месеца тази година имаме ръст над 41 пункта при база 2016 г. в индекса на промишленото производство, което е в сектор С 24 и се асоциира с металургичната индустрия“, подчерта още той.

Заместник-министър Борисов изтъкна, че основен приоритет през следващата година е българското председателство на Съвета на ЕС. „Министерството на икономиката ще работи приоритетно по индустриална политика и предприемачество, конкурентен единен пазар, обща търговска политика на ЕС и др. Металургичната индустрия е в тясна връзка с останалите производствени сектори и е основа за развитие на иновативни технологии, ефективно използване на ресурсите, благосъстояние и растеж“, каза още той. И подчерта, че тя носи мултиплициращ ефект за цялата икономика.

В заключение зам.-министър Борисов увери представителите на бранша, че Министреството на икономиката, ще продължи да работи задено с тях и че те са основен коректив в посока подобряване на бизнес климата у нас.

Свързана медия

Споделете