Loading...

Зам.-министър Данчев: България активно работи за привличане на нови индийски инвестиции

Зам.-министър Данчев: България активно работи за привличане на нови индийски инвестиции

България активно работи за привличане на нови индийски инвестиции. Това заяви заместник-министърът на икономиката Димитър Данчев на среща с Н. Пр. г-н Санджай Рана, посланик на Република Индия в България. Това бе първа среща на посланика в Mинистерството на икономиката и индустрията след започване на мандата му в страната.

По време на срещата бяха обсъдени широк кръг въпроси от взаимен интерес. Двете страни се обединиха около мнението, че съществува голям потенциал за разширяване на двустранната търговия и отчетоха необходимостта съвместно да насърчават дейностите, насочени към увеличаване на търговския обмен между България и Индия. Отбелязан бе потенциалът за развитие на двустранното сътрудничество в областта на земеделието, ИКТ, туризма, отбранителна индустрия и др.

Заместник-министър Данчев подчерта, че България може да предложи на индийските компании множество икономически предимства. Той посочи, че вече има редица примери за успешни индийски инвестиции у нас в областта на информационни технологии и аутсорсинг на услуги, фармацевтика, земеделие, автокомпоненти, киноиндустрия, туризъм и хотелиерство.

Икономическият зам.-министър изтъкна още, че развитието на индустриалните паркове е сред приоритетите на Министерство на икономиката и индустрията и приетият Закон за индустриалните паркове създава добри перспективи за чуждестранни инвеститори, желаещи да навлизат на европейския пазар.

По време на срещата двете страни се обединиха около мнението, че Българо-индийската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество е добра основа за задълбочаване на търговско-икономическо сътрудничество между двете страни.

В заключение зам.-министър Данчев изрази готовност за съдействие при евентуални затруднения на индийски компании у нас.

Споделете