Loading...

Зам.-министър Данчев се срещна с държавния секретар на Федералното министерство на икономиката на Германия Свен Гиголд

Зам.-министър Данчев се срещна с държавния секретар на Федералното министерство на икономиката на Германия Свен Гиголд

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев и държавният секретар на Федералното министерство на икономиката и опазването на климата на Германия Свен Гиголд проведоха работна среща. На нея те се договориха за преструктуриране на Българо-германския съвет за коопериране и приспособяване на неговото както съдържателно, така и структурно функциониране към актуалните приоритети в двустранните икономически отношения в контекста на предизвикателствата, свързани с възстановяване от пандемията COVID 19 и икономическите последици от войната в Украйна. Срещата се състоя по време на работно посещение на заместник-министър Данчев в Германия.

В рамките на дискусията зам.-министър Данчев подчерта значимостта на Германия като стратегически партньор за България и отбеляза, че положителното развитие на двустранните отношения е приоритет за нашата страна. По негови думи Германия заема първо място като външнотърговски партньор на България, като за 2021 г. двустранната търговия бележи нов рекорд и надхвърля 8,9 милиарда евро. „Страната е и сред водещите инвеститори, като към 31.12. 2021 г. преките инвестиции от Германия са в размер на 3,8 милиарда евро“, каза още Данчев.

Двете страни се обединиха около становището, че Българо-германският съвет за коопериране може да бъде успешен инструмент за задълбочаване на двустранните отношения по стратегически теми от взаимен интерес.

Заместник-министър Данчев представи накратко пред германския си колега, стратегическите теми от интерес за българската страна, сред които: присъединяване на България към ОИСР, сътрудничество по линия на следвоенното възстановяване на Украйна, дигитализация и цифрова трансформация на икономиката, иновации и индустриално сътрудничество, зелен преход, транспорт и цифрова свързаност, туризъм, селско стопанство.

От своя страна държавният секретар Гиголд посочи, че теми свързани с гарантиране наличието на квалифицирана работна ръка са от интерес и за германската страна. По време на разговорите Гиголд се съгласи за необходимостта от преструктурирането на Съвета за коопериране и оптимизиране на неговата структура и начин за функциониране, при активното включване на бизнеса и организации на бизнеса в неговата работа.

В края на срещата двете страни обсъдиха и последващите стъпки за практическа реализация на постигнатите договорености.

В рамките на посещението в Берлин, заместник-министър Данчев участва и в работна среща с представители на бизнеса, организирана от Източната комисия на германската икономика, домакин, на която бе представителството на Комерцбанк в Берлин.

Пред участниците в срещата заместник-министър Данчев представи актуалното икономическо развитие на България, приоритетите в икономическата политика и направи презентация на Плана за възстановяване и устойчивост на България, след което се проведе дискусия с представените на събитието фирми и организации сред които Aurubis, METRO, SAP, Commerzbank, Източната комисия на германската икономика и Федералното министерство на икономиката и опазването на климата.

Свързана медия

Споделете