Loading...

Зам.министър Даниела Везиева провери за спазване правата на потребителите в зимните ни курорти

Зам.министър Даниела Везиева провери за спазване правата на потребителите в зимните ни курорти

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева участва днес в Пампорово в започналите съвместни проверки в зимните ни курорти за спазване правата на потребителите. Те се осъществяват съвместно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Проверките, които извършва Комисията за защита на потребителите (КЗП), са свързани с това дали заведенията и хотелите отговарят на категоризацията. Гледа се дали се водят изискваните два регистъра – единия за настаняване на гости, а другия за жалби и оплаквания. Следи се също за наличието на ценоразписи, поставени на видно място, посочи министър Везиева. Проверките в Пампорово са част от регионалната програма за контрол и завършек на плана за годината.

Комисията за защита на потребителите е извършила досега 7500 проверки, свързани със Закона за туризма. Издадени са 800 акта за административно нарушени. По време на проверките са наложени около 195 мерки за временно затваряне на заведения, обобщи зам.министър Везиева. По думите й най-честите нарушения са свързани с липса на удостоверение за категоризация, с поддържане на регистри, които на се в съответствие с утвърдените от министъра на икономиката. „Друга част от нарушенията са липса на коректно записване на настанените туристи, с липса на ценоразписи поставени на видни места, както и обявени карт-менюта в ресторантите“ . „Колегите от БАБХ също са си свършили безупречно работата и са направили хиляди проверки“, посочи тя.

Даниела Везиева и главният секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Валентин Чиликов присъстваха и на проверката на лифт Студенец в Пампорово. С това приключиха проверките на сигурността на ски съоръженията от ДАМТН, всички лифтове са изправни и очакват туристите, каза зам.-министърът.

ДАМТН е извършила 3100 проверки на асансьори и на 80 км. въжени линии, като са наложени 270 акта за 27 000 лв.. Актовете са предимно на асансьорите. Нарушенията са свързани предимно с умишлено изключване на защитните механизми, износени шайби и улеи на шайби, износени кабини, шумове в двигателите и други.

Споделете