Loading...

Зам.-министър Димитър Данчев се срещна с представители на една от най-големите работодателски организации на Тунис

Зам.-министър Димитър Данчев се срещна с представители на една от най-големите работодателски организации на Тунис

Възможностите за активизиране на икономическото сътрудничество между България и Тунис бяха обсъдени по време на среща между заместник-министъра на икономиката и индустрията Димитър Данчев и представители на втората по големина работодателска организация в Тунис „Конект“. От страна на организацията в срещата участваха Фуед Гедиш и Имед Бен Джемаа.

„Тунис е важен и перспективен икономически партньор на България и това се потвърждава от данните на стокообмена между двете страни, който за 2021 г. възлиза на 269.2 млн. щ.д.”, съобщи заместник-министър Данчев. По думите му България може да предложи на тунизийския пазар висококачествени продукти, в т.ч. селскостопанска техника, земеделски стоки, храни, тютюн, цигари, текстилни продукти, машиностроителна продукция, машини за хранително-вкусовата и преработвателна промишленост, електроника и електротехника, фармацевтични продукти, мебели и др.

По време на срещата беше отбелязано, че сътрудничеството с български компании е перспективен начин за разширяване на пазарите на Тунис в Европейския съюз, а стратегическото географско положение на страната ни я определя, като входна врата за бизнеса към европейските пазари и транзитен център между ЕС и Близкия изток.

Димитър Данчев подчерта, че трябва да се засили участието в съвместни бизнес форуми и изложения, които са добра възможност за насърчаване на контактите между бизнеса на двете страни и увеличаване на стокообмена между България и Тунис. Той изрази желание по време на заседанието на Българо-тунизийската междуправителствена комисия за търговско – икономическо сътрудничество през следващата година да бъде организиран съпътстващ бизнес-форум с участието на заинтересовани фирми от двете страни.

Заместник-министър Данчев приветства подписаното споразумение за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палатa и тунизийската „Конект Интернасионал“ и изрази увереност, че споразумението ще спомогне за установяване на ползотворни контакти в сферите от взаимен интерес.

Фуед Гедиш отправи покана за участие на български фирми в предстоящия през декември 2023 г. международен форум в Тунис, в който ще се включат редица африкански държави и държави членки на ЕС.

„Конект“ обединява тунизийски и чуждестранни частни и държавни компании, които работят в областта на индустрията, търговията, услугите, селското стопанство и занаятите. Г-н Фуед Гедиш е президент на Конект Интернасионал, в чийто ангажименти са установяването на контакти с работодателски организации в чужбина, организиране на бизнес делегации и форуми с акцент върху малките и средните предприятия за намиране на партньори в областта на търговията и инвестициите.

Споделете