Loading...

Зам.-министър Ирина Щонова откри нова инвестиция за над 23 милиона лева

Зам.-министър Ирина Щонова откри нова инвестиция за над 23 милиона лева

Основен приоритет за Министерството на икономиката и индустрията е подобряването на бизнес средата в България. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на откриването на нова линия на производство на бира в кен опаковки на „Карлсберг България“ в Благоевград.

„Това е едно от истински значимите събития, защото глобална компания като вашата не само е избрала страната ни за бизнеса си, но и продължава да расте тук с нова инвестиция в размер на повече от 23 милиона лева“, посочи Ирина Щонова. „Фактът, че сте позиционирали производството в България, показва оценката на фирмата за възможностите на развитие на дейността ви у нас“, добави още тя.

Заместник-икономическият министър поздрави ръководството на компанията за действията им в сферата на зеления преход – през 2022 година се спестени близо 150 000 кг въглеродни емисии. В тази връзка тя коментира, че „като държава приветстваме вашите усилия за ограничаване на въглеродния отпечатък от дейността ви чрез програми за енергийна ефективност в производството и дистрибуцията“.

До момента „Карлсберг България“ осигурява работа на 500 човека, като се очаква с новата производствена линия да бъдат открити още работни места. По думите на изпълнителния директор на компанията Войчех Жабински, ще продължи да се инвестира в най-ценния актив на компанията – хората, които работят в нея. Посланикът на Дания у нас Н. Пр. Йес Богород Нилсен каза, че „Карлсберг“ е една от най-големите датски компании, които оперират в България и е пример как традициите, иновациите и качеството могат да се съчетават.

Припомняме, че през октомври миналата година Българска агенция за инвестиции връчи сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на „Карлсберг България“ за инвестицията за разширение на завода си в Благоевград с нова производствена сграда, оборудвана с най-модерни технологии. В нея ще бъде изградена нова поточна „CAN“ линия за производство на бира в кенове от 0.5 л.

„Карлсберг груп“ е датска компания, един от водещите международни производители на бира в света, с огромно портфолио от брандове на различни напитки. Компанията е основана през 1847 г. в Копенхаген от Джейкъб Якобсен. Марка „Carlsberg“ е една от най-известните бирени марки в света и заедно с „Балтика“ и „Tuborg“ са сред осемте най-големи марки в Европа. Над 42 000 души работят в „Карлсберг груп“, а продукти се продават на над 150 пазара в света.

През септември 2022 г. двата завода, работещи в България, Шуменско пиво и Пиринско пиво, обединяват ресурси и активи под името „Карлсберг България“.

Споделете