Loading...

Зам.-министър Лъчезар Борисов: Рекордни нива от над 7 млрд. лв. достигна стокообменът между България и Германия

Зам.-министър Лъчезар Борисов: Рекордни нива от над 7 млрд. лв. достигна стокообменът между България и Германия

„Двустранният стокообмен между България и Германия достигна рекордни стойности и надхвърли 7 млрд. евро годишно, което е индикатор, че германските инвеститори виждат в страната ни надежден и стабилен икономически партньор.“ Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на официалния прием „25 години германска икономика в България“, организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

„България доказа през годините, че може да бъде остров на финансова и макроикономическа стабилност, достатъчно гъвкав в решаването на поставените от инвеститорите проблеми, предвидим и адаптивен към предизвикателствата на глобалната икономика.“, подчерта още заместник-министърът.

Той благодари на Германо-българската индустриално-търговска камара за отправната точка, която Министерството на икономиката получава от тях по посока на препоръките, идващи от инвеститорите, техните изисквания, впечатления и очаквани резултати. По думите му доказателство, че двете страни си партнират успешно и се чувстват удовлетворени от бизнес средата в България, е и привличането на няколко големи компании в рамките на тази година, като една от най-мащабните ще бъде оповестена следващата седмица, за реализирането на която са работили основно Министерството на икономиката, Министерството на здравеопазването и целият парламент. От своя страна Хелге Толкосдорф, ръководител на реферат във Федералното министерство на икономиката и енергетиката, поздрави Министерството на икономиката за отличната работа по привличането на стратегически германски инвеститори и за преодоляването на пречките, довели до избора на България за инвестиционна дестинация.

Споделете