Loading...

Зам.-министър Лъчезар Борисов участва в полагане на първа копка за изграждането на завод за производство на самолетни части

Зам.-министър Лъчезар Борисов участва в полагане на първа копка за изграждането на завод за производство на самолетни части

За България е голямо признание, че компания от световно ниво ще работи в страната и ще установи производство в един от най-високотехнологичните и бързо развиващи се сектори. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в полагане на първа копка за изграждането на завод на френското предприятие „Латекоер“, в индустриална зона „Марица“, край Пловдив. На събитието присъстваха още Иван Тотев, кмет на град Пловдив, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Н. Пр.Ерик Льобедел, посланик на Франция и Тиери Моц, главен изпълнителен директор по операциите на „Латекоер“.

Френската компания е със стогодишна история в производството на врати, електрически шкафове, панели за пилотни кабини и доставчик от първи ранг на световните самолетостроителни компании, като „Еърбъс“, „Боинг“ и др. На първия етап инвестицията възлиза на 11 млн. евро и ще бъдат разкрити 200 работни места, стана ясно по време на церемонията.

Тиери Моц, главен изпълнителен директор по операциите на „Латекоер“ посочи, че площта на завода ще бъде 5 хил. кв. метра, а през първите 3 години инвестицията ще достигне 15 млн. евро, като 200 работници ще започнат първоначално и се обмисля увеличаване на капацитета спрямо поръчките за „Еърбъс“. „В завода ще се произвеждат дребни възли за вратите на самолетите и електроразпределителни шкафове, предназначени за електронната част на самолетите“, уточни той.

По думите на заместник-министър Борисов приоритет в работата на министерството е насърчаването на инвестициите, иновациите и високотехнологичните производства, както и че мерките, които се предприемат за намаляване на административната тежест дават резултат. „Все повече компании от различни сектори се насочват към България, за да реализират успешен бизнес“, заяви той. Борисов изтъкна, че през последните години търговско-икономическите отношения между България и Франция бележат положително развитие, и тази инвестиция е свидетелство за интереса на френските компании към България.

Заместник-министърът на икономиката посочи още, че Пловдив е сред общините със структуроопределящи предприятия за индустрията на България, която се е утвърдила като промишлен център и обособена икономически активна зона.

Споделете