Loading...

Зам.-министър Лилия Иванова участва в откриването на Шведско-българска търговска камара

Зам.-министър Лилия Иванова участва в откриването на Шведско-българска търговска камара

„Швеция е една от страните с висок инвестиционен потенциал, направили значителни инвестиции в света. Обемът на инвестициите и в България за последните две години е значително нараснал, но все още не отговаря на реалните възможности“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на официалната церемония по откриването на Шведско-българска търговска камара. На събитието присъстваха още посланикът на Кралство Швеция Луиз Бергхолм, председателят на Българо-шведската търговска камара Стефан Бенгтссон, както и представители на шведския бизнес.

Зам.-министър Иванова съобщи, че за миналата година до м. октомври стокообменът между България и Швеция реализира ръст от 11.3 % на стойност 342 970 млн. евро. „Уверени сме, че положителната тенденция към нарастване на двустранната търговия между двете страни ще се запази и занапред“, допълни още зам.-министърът.

По време на събитието зам.-министър Иванова припомни за предимствата, които страна ни предлага – политическа, макроикономическа и финансова стабилност, квалифицирана работна ръка, най-ниски оперативни разходи за бизнес в Европа. Плюс е и все по-усъвършенстващата се комуникационна и транспортна инфраструктура.

Тя подчерта, че екипът в Министерството на икономиката работи за още по-широко представяне на България като атрактивна инвестиционна дестинация за шведските капитали, тъй като страната ни е все още слабо позната сред Швеция и останалите северни страни. “Готови сме да подкрепим нови делови начинания, които ще разширят присъствието на шведския бизнес в България“, заключи зам.-министър Иванова.

Споделете