Loading...

Зам.-министър Любен Петров: Ще работим за задълбочаване на социалния диалог, ефективно управление и по-високи заплати във ВМЗ-Сопот

Зам.-министър Любен Петров: Ще работим за задълбочаване на социалния диалог, ефективно управление и по-високи заплати във ВМЗ-Сопот

„Загрижени сме за възстановяване на нормалната работа във ВМЗ-Сопот. За нас предприятието е структуроопределящо и Министерство на икономиката ще направи всичко по силите си, за да бъдат изпълнени поетите от ръководството ангажименти“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров след среща с представители на синдикалната структура на КТ „Подкрепа“ към ВМЗ-Сопот, които обявиха протест пред министерството с искане за промени в организационната структура на предприятието.

„Трябва да направим, така че ВМЗ-Сопот да може да изпълни договорите си и да се търсят варианти за повишаване на социалните придобивки и модернизиране на производството“, посочи зам.-министър Петров. Той заяви, че социалният диалог е изключително важен за постигане на тези цели и Министерство на икономиката е готово да обсъди предложенията и визията на синдикатите за бъдещето на предприятието.

Зам.-министър Петров посочи още, че вече е възложено да бъде изготвен пълен одит на дейността в предприятието, включително използваните технологии, организацията на работа, сключените договори и технологична експертиза. „Ще изпратим и външни експерти, които да предоставят независима оценка за състоянието на ВМЗ-Сопот“, допълни той. По негови думи това би позволило да се вземат информирани решения за стабилизиране на предприятието, успешното изпълнение на текущите поръчки, които бяха забавени след взривовете на площадката в с. Иганово, както и увеличаване на производствения капацитет, което ще позволи на оръжейницата да сключва нови договори.

Зам.-министър Петров и синдикалистите се договориха още всички предложения, които се отправят от тях към ръководството на ВМЗ-Сопот да бъдат представяни и на Министерство на икономиката, което ще позволи своевременното взимане на възможно най-добрите решения.

Председателят на КТ „Подкрепа” във ВМЗ-Сопот Димитър Атанасов заяви, че срещата е била конструктивна и изрази благодарност към зам.-министър Петров за готовността диалогът да бъде задълбочен и определен като водещ в предприемането на действия за бъдещето на предприятието.

Споделете