Loading...

Зам.-министър Любен Петров участва в дискусия за ТТИП

Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство /ТТИП/ не може да наложи приемането на американски стандарти в Европа и респективно в България. Създадена е междуведомствена работна група по въпросите на преговорите по ТТИП, в която участват и представители на Министерство на икономиката – тази позиция на ведомството заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на заседание с главния съветник на еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом – Йолана Мунгенгова. Тя бе на посещение у нас по покана на председателя на Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондoвете Светлин Танчев.

“Малките и средните предприятия са гръбнак на икономиките, както на ЕС и в частност на българската, така и на икономиката на САЩ. На техните потребности трябва да бъде отделено специално внимание. По този начин ползите от споразумението ще бъдат не само за големите концерни, но и за малките участници в трансатлантическата търговия”, каза още зам.-министърът на икономиката. Той допълни, че Министерство на икономиката винаги е на разположение да изслуша вижданията и опасенията на заинтересованите страни и да предостави необходимата информация. Зам.-министър Петров подчерта, че всички притеснения и въпроси във връзка със споразумението трябва да бъдат обсъдени и българското общество да бъде максимално информирано. В заключение той каза, че отпадането на визите за САЩ на български граждани не е предмет на преговорите по споразумението между ЕС и САЩ за ТТИП, но трябва да бъде намерено своевременно решение. Това ще е условие за пълното възползване на България от възможностите на едно такова цялостно и всеобхватно споразумение.

Министерство на икономиката подкрепя и приветства инициирането и организирането на подобни срещи и дебати, които да подпомогнат изготвянето на позиции и решения по отделните въпроси в интерес на договарянето на едно качествено споразумение.

Споделете