Loading...

Зам.-министър Манолев: Автомобилният сектор в България произвежда продукция за близо 1 млрд. евро

Зам.-министър Манолев: Автомобилният сектор в България произвежда продукция за близо 1 млрд. евро

Aвтомобилният сектор в България продължава да расте с устойчиви темпове, като на годишна база произвежда продукция за около 1 млрд. евро, а брутната му добавена стойност е нараснала 4 пъти пред последните 10 години. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на нов Учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ – София.

„Това е един от най-атрактивните високотехнологични сектори, които привличат сериозни чуждестранни инвестиции и в него ще расте нуждата от повече, добре подготвени кадри“, допълни Александър Манолев. По думите му това се осъзнава от частния сектор и подобни проекти са доказателство, че когато институциите, бизнеса и образованието обединят усилия, добрите резултати не закъсняват. „Без модерно образование и здрава връзка между училищата и работодателите, е невъзможно да имаме устойчив ръст на икономиката ни“, подчерта икономическият заместник-министър и съобщи, че вече е разработен образец на трудов договор между ученик и работодател като една от стъпките за насърчаване на дуалното обучение. Той пожела и на учениците на професионалната гимназия да изберат да се реализират в едно от десетките предприятия в автомобилния сектори, които развиват дейност в страната и изрази надежда, че няма да е далеч времето в България да заработи и първия завод за производство на цели автомобили.

В страната ни към момента има един завод за асемблиране на автомобили, и около 120 предприятия за производство на автомобилни компоненти като поддоставчици на водещи компании в автомобилостроенето. Те осигуряват създава заетост на 23.4 хил. души. Характерно за сектора е неговата експортна ориентация, като водещи пазари на автомобилния бранш са Германия, Турция, Румъния, Франция и др.

На събитието присъстваха и Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика, представители на бизнеса и образователни институции от сферата на висшето и средното образование, и др.

Новооткритият учебен център е първи по рода си, даващ възможност за изучаване устройството на електроавтомобили и хибриди, както и за диагностика на всички видове автомобили на съвременно технологично ниво. Центърът осигурява високо качество на професионалната подготовка на специалисти в областта на автомобилния транспорт. Акцентът в обучението е поставен върху все по-широкото навлизане на електрическите превозни средства в съвременния живот, както и повишаване на екологичните показатели на ДВГ в съответствие с европейските стандарти за вредни емисии. Диагностиката и прецизната регулировка на ходовата част на автомобила са от изключително значение за осигуряване на безопасност при движението на автомобила. Той е оборудван със съдействието на водещи компании от автомобилната промишленост като включва високоволтов тренировъчен симулатор, работещ като реално BMW i 3 превозно средство; с един хибриден и един конвенционален автомобил BMW с бензинов двигател; лек автомобил „Ауди“ А 4 със специализиран диагностичен уред; 3D стенд за регулиране на геометрията и др.

Споделете