Loading...

Зам.-министър Манолев: За последната седмица в България се откриват предприятия с немско участие за 120 млн. лв.

Зам.-министър Манолев: За последната седмица в България се откриват предприятия с немско участие за 120 млн. лв.

90% от немските компании биха инвестирали отново в страната ни

За последната седмица в България се откриват предприятия с немско участие на обща стойност от около 120 млн. лв. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на разширението на ремонтната база на „Луфтханза Техник“ на летище София. С него българската локация се превръща в най-голямата на компанията за цяла Европа.

„От своето стъпване в България „Луфтханза Техник“ продължи устойчиво да се развива и да увеличава инвестициите си“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му до момента компанията има издадени три сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност от над 130 млн. лв., а общо е инвестирала около 100 млн. евро в базата си в България. Разкрити са 1 100 работни места, а плановете на компанията са тази тенденция да се запази и до 2 г. да се назначат още между 200 и 300 висококвалифицирани експерти.

„Преди около седмица стартира завод за 50 млн. лв. на немския гигант „Осрам“ в България. Днес откриваме нова инвестиция на друга авторитетна немска компания за близо 70 млн. лв. Или с други думи, за последната седмица в България се откриват заводи с немско участие на обща стойност от около 120 млн. лв.“, посочи Александър Манолев. Той подчерта, че това е част от една тенденция, която правителството последователно насърчава. „Резултатите от тези усилия се потвърждават и от изследване на Германо-българската индустриално-търговска камара. Според него, на въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България?“: 90% от анкетираните немски фирми отговарят положително“, съобщи заместник-министърът.

На събитието присъстваха и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, Херберт Залбер, посланик на Федерална република Германия в България, Даниел Хофман, изпълнителен директор на „Луфтханза Техник София“, Пламен Атанасов, изпълнителен директор на „Бългериън Еъруейз Груп“, Томас Рюкерт, Директор услуги базово обслужване на „Луфтханза Техник“ АГ и др.

Германската компания за услуги в областта на авиационната поддръжка и ремонта на самолети “Луфтханза Техник” днес открива нов хангар и мултифункционална сграда на летище София. Инвестициите са за около 35 млн. евро. Така българското подразделение на “Луфтханза Техник” се превръща в най-голямата база на компанията в Европа. Средствата са използвани за изграждането на нов хангар, нови работилници и 6-етажна многофункционална сграда с офисна част. Разширението ще доведе до увеличаване броя на производствените линии. Очаква се и нарастване на производствения капацитет с 60%, или общо 1 милион човекочаса извършвана работа на година. Новото съоръжение на компанията може да обслужва до 8 тяснокорпусни самолета едновременно за основен ремонт и поддръжка, както и 1 самолет в носова позиция за работа по системите в кабината. Базата в София предлага комплексно обслужване, а две от производствените линии са предвидени за цялостно боядисване. “Луфтханза Техник София” заема приблизително 64 хил. кв. метра площ в района на столичното летище.

Споделете