Loading...

Зам.-министър Маргаритов: Изостанали сме в борбата срещу продажбата на райски газ и трябва да наваксаме бързо

Зам.-министър Маргаритов: Изостанали сме в борбата срещу продажбата на райски газ и трябва да наваксаме бързо

България е изостанала в борбата с продажбата на райски газ и трябва да навакса бързо. Това каза зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Маргаритов пред NOVA ден след като министър Корнелия Нинова обяви, че започват масирани проверки в цялата страна за продажбата на опасния продукт.

„За райския газ няма абсолютно никаква нормативна регламентация – нито по отношение на ограничение на продажбата, нито по отношение на контрола, нито по отношение на употребата“, каза Маргаритов и уточни, че законови мерки срещу продажбата на веществото има въведени от години във Франция, Ирландия, Дания, Литва и др.

Зам.-министърът обясни и, че според официалните медицински служби в България и в чужбина употребата на райски газ, особено сред по-младите и подрастващите, придобива епидемични измерения.

Маргаритов припомни, че след намесата на вицепремиера Нинова проверките на КЗП вече са в ход. Те имат за цел да се въздейства върху пазара и да се спре, макар и временно, продажбата. За по-трайни мерки трябва да се промени законът. „Това ще ангажира много повече институциите, включително органите на МВР, Агенцията за закрила на детето, ако щете дори и ГДБОП в един по-следващ момент, когато този продукт е оценен вече като опасна стока и бъде изтеглен от пазара“, каза зам.-министърът.

Според него въвеждането на законова забрана ще доведе до намаляване на неконтролируемата употреба на райски газ, която са наблюдава в момента. „Сега има употреба в огромни количества, дишат се един след друг по 10 до 50 балона. Тази констатация се съдържа в медицинския доклад, който е базиран на фактическа информация. Така че тук говорим за един изключително тежък и сериозен проблем. Това, че той до момента не е идентифициран с цялата му острота, е изключително неприятно, но далеч не означава, че не трябва незабавно да се вземат мерки“, каза още Маргаритов.

Той допълни и че всички трябва да си дадат ясна сметка за това какви рискове се крият за децата, за обществото и за държавата, от това че законодателният орган ще спре да работи и този, както и други тежки проблеми, ще останат без решение.

Споделете