Loading...

Зам.-министър Маргаритов: След като министър Нинова постави проблема за райския газ всички се заеха с него

Зам.-министър Маргаритов: След като министър Нинова постави проблема за райския газ всички се заеха с него

Проверките на Комисията за защита на потребителите за продажба на райски газ, които разпореди министър Корнелия Нинова, дават резултат и в около 10% от тях е установена продажба на опасното вещество в търговски обекти и заведения. Това обяви зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Маргаритов пред bTV. Той съобщи, че извършените проверки вече са стотици.

При откритите случаи на продажба екипите на КЗП са взели проби и са издали заповеди за временно спиране. Ефектът от проверките обаче е още по-голям, тъй като на много места самите продавачи са споделили, че са получили разпореждане от началниците си да спрат продажбата на райски газ.

„Най-важното е, че проблемът беше идентифициран и се взеха незабавни мерки за неговото отстраняване. Това стана благодарение на това, че министър Нинова много адекватно реагира на момента и общественото внимание беше фокусирано в това. Всички се заеха изведнъж много активно да внасят законопроекти, да казват, че трябва да се постигне консенсус, че трябва незабавно да се случи нещо. Ние правим това, което можем и мисля, че то дава своя резултат.“, каза още Маргаритов.

Той обясни, че е много важно и парламентът да гласува нормативните промени, които ще дадат възможността да се въведе забрана за продажба и ще ангажират с проблема и други институции като МВР, Агенцията за закрила на детето и др.

„В момента има административна мярка, която може временно да спре продажбите, а нормативната мярка, която ще въведе забрана, трябва да ги спре завинаги. Тъй като в момента няма забрана, няма санкции. Но ако някой наруши заповедта за временно спиране, може да бъде санкциониран с глоба до 25 000 лв. Нека всеки да си даде ясна сметка, че тези глоби ще бъдат наложени, защото екипите на КЗП ще присъстват на терен в следващите дни, а надявам се и след вторник“, каза още икономическият зам.-министър.

Той съобщи и че законови промени ще дадат възможност за контрол и на продажбите на райски газ в интернет. Тогава и ГДБОП, заедно с КЗП, ще може да наказва собствениците на сайтове, които се занимават в нарушение с това.

Споделете